Materijalnu pomoć prima preko 6.000 porodica

money-79657_640
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 18.10.2022. u 08:01
Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva, a širom svijeta milioni ljudi žive u ekstremnom siromaštvu. Situacija je, nažalost, daleko od idealne i u Crnoj Gori. Materijalnu pomoć prima oko šest hiljada i četiri stotine porodica.

Siromaštvo u Crnoj Gori i dalje je veoma izraženo, a tome svjedoče i poslednji podaci Monstata iz 2020. godine – na osnovu koji se 22,6 odsto građana nalazi u riziku od siromaštva.

Dvadesetogodšnja Sandra Knežević, samohrana majka dvoje maloljetne djece, živi od 207 eura mjesečno, od kojih 140 izdvaja za stan u kom žive.

“I to što mi ostane za struju i vodu. Uzmem nešto malo hrane, pelena, mlijeko.. Ponekad nemam, braća mi kupe, majka mi ispeče leb, a i oni teško žive isto”, kazala je Knežević.

Uslovi u kojima žive nisu idealni, a kako kreću hladniji dani, najpotrebnija su im drva za ogrijev.

“Nemam šporeta, električnog. Imam šporet na drva ali je slab, sve mi crno po zidovima. I nemam drva, a i teško za djecu robe…”, priča Sandra.

Trenutno je nezaposlena, a koliko bi joj se pružila prilika radila bi kućne poslove.

“Bih, radila bih, za njih najviše… Možda negdje da perem suđe, nešto tako… da pomažem u kuhinji”, navodi Knežević.

Volonteri Crvenog krsta svakodnevno distribuiraju pakete sa osnovim životnim namirnicama i higijenskim artiklima koji stižu do svih krajeva Crne Gore.

Tokom ove godine podijelili su 2.500 paketa pomoći, a planiraju da obezbijede još hiljadu.

Ipak, najviše ih zabrinjava porast broja korisnika u odnosu na prethodne godine.

“A počeo je negdje u toku 2020. godine kada je krenula i pandemija korona virusa tokom koje smo se součili sa velikim brojem lica koja su ostala bez zaposlenja. Redovno distribuiramo polovnu garderobu, a ono što smo primijetili na terenu je da je najčešće najveća potražnja upravo za dječijim artiklima”, kazala je koordinatorka u Crvenom krstu Crne Gore Snežana Radenović.

Prema posljednjim podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja, u septembru ove godine, pravo materijalnog obezbjeđenja u Crnoj Gori koristi oko šest i po hiljada porodica.

“Što je ukupno nešto oko 22 i po hiljade članova tih porodica u Crnoj Gori i na mjesečnom nivou taj izdatak je oko 672 hiljade eura. Svakog dana slušamo o priče boljem životnom standardu i uslovima života – a u 2022. godini, čini se, i dalje nema rješenja za one koje žive na granici siromaštva i koji se svakog mjeseca iznova suočavaju sa istim izazovom – kako preživjeti” kazali su iz Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.