Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Med zlatnih odličja iz Dragovoljića

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 13.01.2023. u 08:00
Med pčelara Radovana Babića iz Nikšića protekle godine osvojio je tri zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Zlatna odličja za kvalitet meda, kaže, satisfakcija su za dalje usavršavanje i proširenje pčelinjaka.

Ljubav prema pčelama glavni je motiv da se upusti u „avanturu“ zvanu pčelarstvo. Nastavio je tako, kaže za Radio Crne Gore Babić, i porodičnu tradiciju.

„Prije desetak godina iz hobija i ljubavi prema pčelama, a i kako bi nastavio porodičnu tradiciju koju su njegovali djed i stric, odlučio sam da počnem da se bavim pčelarstvom. Jedan od motiva je bio i da obezbjedim djeci i porodici kvalitetan i čist med“, kaže Babić koji već dvadesetak godina radi u MUP-u.

O pčelama i pčelarstvu Radovan je učio od djeda i strica, a najviše iz knjiga. Želja da pčelinjak bude dobar i da daje kvalitetan med zahtjeva i posvećenost. A predan rad donosi priznanja, i to zlatna.

„Moj pčelinjak, od pedesetak društava, stacioniran je na jednom mjestu. Biljaka raznih ima. Taj moj krajolik, Dragovoljići, je jedan čisti i netaknuti dio okoline Nikšića, ali ja nijesam znao od čega se sastoji moj med . Odlučio da to i provjerim. Prvo takmičenje je bilo u Vojvodini, i moj med je osvojio zlatnu medalju“, ponosno kaže Babić.

Prvo priznanje podstaklo je Radovana da kvalitet meda provjeri na još dva takmičenja, u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

"Takmičenje u Tuzli je jedno od prestižnih takmičenja. Tu je bilo preko 920 učesnika iz različitih zemalja, a bio je meda čak i iz Indije. Moj med se visoko plasirao i ponovo dobio zlatnu medalju. I u Tetovu, na sajmu meda, gdje je bilo preko 250 učesnika, iz brojnih zemalja, moj med ponovo osvaja zlatnu medalju. Sva ta priznanja došla su kao satisfakcija za dalji rad“, naglašava pčelar iz Nikšića.

Posvećenosti neće faliti ni u narednom periodu. Odlučan je Babić da nastavi proizvodnju kvalitetnog meda, ali i da proširi pčelinjak.

„Plan je da uvećam pčelinjak. Da se razvije još nekih stvari, koje su sada u mojoj zamisli. Nadam se da će se i ostvariti. Imam podršku od porodice, što je osnov svega. Ako je košnica zdrava, daje dobar kvalitete meda. Tako je i sa porodicom, ako je čvrsta i zdrava, svaki rad i trud se nagradi“, ističe pčelar.

Uvjeren je Babić i da će za razvoj njegovog pčelinjaka u Dragovoljićima mnogo značiti i znanje koje stiče na Akademiji pčelarstva i apiterapije u Beogradu.

 

Mira Rovčanin/Radio Crne Gore

 

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
  Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.