Međedović: Nagrađeni su projekti koji su najbliži građanima

ald_glavna
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2016. u 12:37

Agencija za lokalnu demokratiju (ALD) potpisala je danas ugovore sa NVO Omladinski klub Nikšić i neformalnom grupom mladih „Free climbing group“, kojima su dodijeljena finansijska sredstva iz Lokalnog fonda za mlade za ovu godinu.                     

Dobitnici tzv. malih grantova su projekti „Informiši se – uključi se“, koji će sprovoditi NVO Omladinski klub Nikšić, sa iznosom od 973 eura i projekat „Bouldering course Nikšić“ koji će realizovati neformalna grupa mladih „Free climbing group“, u iznosu od 1.000 eura.

Miroslav Stanišić, ispred Omladinskog kluba Nikšić, rekao je da je cilj njihovog projketa da informišu mlade ljude koji je njihov način participacije u donošenju odluka.

„Želimo da sprovedemo aktivnosti koje će mladima pomoći pri participaciji. U planu su nam tri inicijative koje će mladi pokrenuti prema lokalnoj samoupravi. Angažovaćemo i iskusne trenere sa polja javnog zagovaranja i lobiranja koji će raditi sa desetak mladih. Ova sredstva pomoći će nam u početnoj fazi, obzirom da imamo u planu mnogo više da radimo“, poručio je Stanišić.

Član neformalne grupe mladih „Free climbing group“ Maksim Mićković rekao je da je njihov  projekat organizovan sa željom da se predstavi novi olimpijski sport – sportsko penjanje.

„To je sport koji je u ekspanziji u svijetu. Mislimo da će ova sredstva biti dovoljna za sprovođenje projekta“, istakao je Mićković.

Odluku o raspodjeli sredstava donio je tročlani žiri koji su činili Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić kao predstavnik lokalnih vlasti, Sandra Vahtel iz NVO Alfa Centar kao predstavnik civilnog sektora i Kerim Međedović, izvršni direktor ALD kao predstavnik donatora.

Međedović je tom prilikom rekao da su nagrađene organizacije najprije zadovoljile sve tehničke i administrativne kriterijume da bi uopšte bile razmatrane.

„Zatim ih je preporučio kvalitet ideja. Tokom prethodne godine radili smo ankete šta treba Nikšićanima i od ukupno pet ideja, ove dvije su se pokazale najbližim, prioritetima naših sugrađana. Želimo da se ovo ne žavrši ovdje nego da se napravi trajni Fond. Pozivam ljude koji su bili uključeni u rad ALD-a posljednjih 15 godina i privredne subjekte da podrže ovu ideju ako smatraju da je ovo interesantno. Naravno i institucije“, kazao je Međedović.

Sandra Vahtel iz Alfa Centra rekla je između ostalog da ta NVO u svojim aktivnostima ima i omladinske programe.

„Pridružili smo se ovoj inicijativi jer su mladi budućnost grada. Mladi u Nikšiću imaju zaista zanimljive ideje i samo im je potreban podstrek, kako bi na kraju imali aktivne mlade ljude koji će doprinijeti promjenama u društvu“, poručila je Vahtel i čestitala dobitnicima.

Milan Korać, član komisije ispred Opštine Nikšić, rekao je da Opština daje punu podršku svim aktivnostima, koje se tiču mladih.

„Nadam se da će u buduće se pojaviti i druge donacije koji će mladima pomoći da se dokažu i budu pokretači društva“, rekao je Korać.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.