Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Međunarodni je dan sjećanja na holokaust

12626012_10205635553543797_1390265701_n
  • Autor onogost.me
  • 27.01.2016. u 17:31

Povodom Svjetskog dana sjećanja na nevine žrtve holokausta, Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić, u Osnovnoj školi “Mileva Lajović-Lalatović” organizovalo je istorijski čas posvećen ovoj temi.

Tom prilikom predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšić, Slobodan Mirjačić istakao je da se 27. januar širom Evrope obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.

Mirjačić je takođe poručio da na ovaj dan i oni u Crnoj Gori žele da podsjete na sve žrtve nacističkih režima tokom Drugog svjetskog rata, kao i da je na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila 7. 500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Aušvicu u Poljskoj.

Na času je govorio i istoričar Mr Sait Šabotić, koji je naglasio da je holokaust iza sebe ostavio teške i trajne posljedice.

“Računa se da je u njemu ubijeno od 5,29 do šest miliona Jevreja, odnosno trećina od ukupnog broja njih koji su prije rata živjeli u svijetu. Demografska slika u Evropi se nije bitno promijenila, pogotovo u Istočnoj i Srednjoj Evropi, gdje su jevrejske zajednice prestale postojati. Najveći dio preživjelih je odlučio da emigrira u SAD, odnosno Palestinu, gdje je stvorena jevrejska nacionalna država Izrael. Romi su druga grupa koja je silovito bila izložena holokaustu. Broj njihovih žrtava teško je procijeniti, najčešće se pominju brojke između četvrtine i polovine njihovog ukupnog broja u Evropi”, kazao je Šabotić.

On naglašava da se drugim grupama koje su sistematski istrebljivane broj žrtava holokausta (u širem smislu riječi, ne uključujući samo Jevreje), obično procjenjuje na devet do 11 miliona, iako neke procjene idu i do 26 miliona.

“Nakon završetka Drugog svjetskog rata od decembra do oktobra 1946. godine, pod okriljem Međunarodnog ratnog suda, u Njemačkom gradu Ninbergu, održano je suđenja ratnim zločincima. Sudilo se glavnim vinovnicima zločina, poznatim nacistima – Geringu, Ribentropu, Kajtelu, Denicu, Hesu i drugima. Dvadesetorici od njih izrečene su smrtne kazne, dok su ostali bili osuđeni na različite vremenske kazne”, kazao je Šabotić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci