Mićunović i Davidović pod američkim sankcijama

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 16.11.2023. u 17:59
Kontroverzni nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović od danas je pod sankcijama američkog Ministarstva finansija. Pod sankcijama je i Miodrag Daka Davidović.

Kako navodi američko Ministarstvo finansija Branislav “Brano” Mićunović je decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije”.

“Najpoznatiji je po nelegalnom krijumčarenju cigareta koje je korumpiralo i podrilo nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Mićunović je sankcionisan “zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito”.

Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Miodragu “Daki” Davidoviću koji je “decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru”.

“Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su ruske napore da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa u zemlju, uključujući napore da utiče na ishod izbora. Takođe je bio uključen u skandal koji je doveo do hapšenja generalnog sekretara Vlade Sjeverne Makedonije Dragija Raškovskog, jednog od glavnih saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Raškovski je navodno primio mito od Davidovića da bi se mu organizovao sastanak sa premijerom Zaevim kako bi se promovisali Davidovićevi poslovni interesi”, navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Dodaje se da je Davidović sankcionisan “zbog odgovornosti ili saučesništva, direktne ili indirektne umiješanosti u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito”. Sankcije su mu uvedene “i zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umiješanosti u poteze ili politike koji prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu”.

Kaznenim mjerama je predviđeno blokiranje imovine i interesa sankcionisanih pojedinaca i entiteta u Americi, ili u posjedu ili pod kontrolom američkih državljana. Amerikancima su takođe zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca.

Odjeljenje za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti dodao je ukupno deset osoba i kompanije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije.

Osim Mićunovića i Davidovića na listi su Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
  Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.