Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Milić: Da bi naše poruke bile ispravne, moramo prije svega biti dobri slušaoci

natalija_milic
mnemagazin.me
  • Autor onogost.me
  • 25.01.2017. u 21:08

Menadžerka korporativnih komunikacija u Pivari "Trebjesa" Natalija Milić dobila je nagradu PRO.PR namijenjenu pojedincima koji su doprinijeli razvoju PR struke i razumijevanju odnosa s javnošću na nivou cijele države u kojoj žive.

Nagradu joj je dodijelila međunarodna komisija PRO PR Awards-a, koji djeluje u sklopu PRO PR konferencije, prve međunarodne konferencije za odnose s javnošću u jugoistočnoj Europi. Nagrada će biti uručena 8. aprila 2017. u Termama Tuhelj.

Natalija Milić je u Pivari od 2004. godine, a od 2007. godine je menadžerka za korporativne poslove i internu komunikaciju. U razgovoru za MNE magazin kaže da joj je čast što su istaknuti komunikacijski stručnjaci iz regiona prepoznali njen rad te da je priznanje za doprinos struci jedna od najznačajnijih nagrada koje profesionalac iz bilo koje oblasti može da dobije.

“Za kvaliteno obavljanje bilo kog posla potrebna je posvećenost, ali i strast i želja za konstantnim usavršavanjem. Ako je to prisutno, onda se lako nađe način za savladavanje vještina koje su neophodne za određenu oblast.Odnosi sa javnošću su specifični sa tog aspekta što predstavljaju vezu između kompanije i javnosti, pa osim dobre komunikacijske vještine, zahtijevaju i razumijevanje i analizu različitih okolnosti unutar kompanije i u širem okruženju, kako bi se strateški planirao i realizovao komunikacioni plan. Snaga izgovorene ili napisane riječi je velika, a da bi naše poruke bile ispravne, moramo prije svega biti dobri slušaoci. Samo ako osluškujemo naše okruženje, naše kolege, novinare ili partnere, znaćemo i kako komunikacijom možemo da mijenjamo neke stvari na bolje, što nam je i cilj”, kaže Natalija Milić.

Naša sagovornica kaže da u profesiji, ali i van posla insistira na uzajamnom poštovanju. Dodaje da je “raditi u kompaniji sa tradicijom dugom 120 godina koja proizvodi jedan od najpoznatijih crnogorskih brendova, Nikšićko pivo, velika privilegija, ali još veća obaveza i odgovornost”.

“Posao menadžera za komunikacije preuzela sam nakon tri godine rada u Trebjesi. U tom trenutku činilo mi se da dovoljno dobro poznajem procese i poslovanje kompanije. Danas mogu reći  da svakoga dana naučim nešto novo o ovoj kompleksnoj industriji. Da biste komunicirali kvalitetno sa svim stranama, od zaposlenih, preko medija, partnera, do lokalne zajednice i državnih institucija, morate biti dobro informisani o svemu. U mom poslu to podrazumijeva poznavanje istorije, tradicije i vrijednosti kompanije i njenih proizvoda, razumijevanje korporativne kulture jedne multinacionalne kompanije, poznavanje određenih pravnih propisa, razumijevanje finansijskih izvještaja i još mnogo toga”, dodaje ona.

Na pitanje da li smatra da je PR struka u Crnoj Gori dovoljno promovisana i adekvatno zastupljena u javnosti, kaže:

“Primjećujem pozitivne pomake kada je u pitanju razumijevanje značaja komunikacije, ali prostora za napredovanje svakako ima. Naš zadatak, zadatak svih koji se bave ovim poslom, je da konstantno radimo na unapređivanju struke. Samo tako će i najšira javnost, ali prije svega upravljačke strukture u kompanijama, mediji i oni koji tek treba da uplove u vode odnosa sa javnošću biti upoznati sa tim šta PR menadžer radi i zašto je neophodan. Dolaskom velikih korporacija na tržište Crne Gore, unaprijeđena je i struka, ali moram istaći da su veliki doprinos njenom razvoju u našoj zemlji dali pioniri te oblasti kod nas na kojima je i bila najveća odgovornost u datom momentu. Kao i u svakoj profesiji i u našoj, nažalost, postoje samozvani eksperti što dodatno doprinosi nerazumijevanju suštine odnosa sajavnošću. Ipak, znam da u Crnoj Gori postoji veliki broj izuzetnih stručnjaka u oblasti komunikacije, i vjerujem da će njihov uticaj i rad pobiti brojne zablude i predrasude”.

Natalija ističe da je posao odnosa sa javnošću veoma dinamičan, zahtijeva konstantno usavršavanje, inovativnost, kreativnost.

“Uvijek sam posebno srećna kad znam da kao kompanija možemo da doprinesemo rješavanju nekog izazova u lokalnoj zajednici, da podržimo projekte iz oblasti sporta, muzike, kulture…Svaki posao, pa i ovaj, sa sobom nosi i stresne situacije koje se teško mogu izbjeći, ali je važno znati prevazići ih. Nije lako uvijek biti dostupan i ispoštovati sve rokove, ali sve je to sastavni dio posla”, pojašnjava ona.

Smatra da u razvoju PR struke treba insistirati na edukaciji, kako u formalnom smislu, tako i kroz učenje i saradnju sa kolegama iz struke.

“Moram da istaknem da je PR zajednica u Crnoj Gori veoma složna, a iskustvo mi govori da, iako radimo u različitim kompanijama, jedni na druge gledamo kao na prijatelje i saradnike, a ne kao konkurenciju. Mišljenja sam i da je Crnoj Gori potrebno i strukovno udruženje koje bi dodatno pomoglo razvoju struke i povezivanju sa sličnim organizacijama u regionu, sve u cilju unapređivanja kvaliteta rada”, kaže Natalija.

Naglašava da se uvijek, kada je riječ o poslu sjeti izreke “Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati da radiš nijedan dan u svom životu.

Porodica joj je na prvom mjestu i sigurna je da se, kako kaže, može naći pravilan balans između privatnog života i posla ako imate potrebnu podršku i razumijevanje onih koji su vam važni.

 

mnemagazin.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci