Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Milović: Podići ljestvicu sudijama Vrhovnog i Ustavnog suda, nije dobra da sa 65 godina idu u penziju

ilustracija/pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 01.02.2024. u 13:10
Na sjednici Ustavnog odbora u toku je konsultativno saslušanje predsjednika US i ministra pravde o inicijativi o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima

Ustavni sud ima zaposlena 32 državna službenika, što je nedovoljno za veliki broj Ustavom utvrđenih nadležnosti US i veliki priliv predmeta.

To je na sjednici Ustavnog odbora kazao predsjednik Ustavnog suda Milorad Gogić, obrazlažući inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojom traže da taj sud sam bira svoje kadrove, odnosno, svoju službu, a ne Vladino tijelo – Uprava za kadrove, gdje izbor kadrova isuviše dugo traje.

Istakao je da su od 55 službeničkih mjesta, predviđenih Pravilnikom o sistematizaciji, nepopunjena 23 mjesta.

Na sjednici Odbora je u toku konsultativno saslušanje predsjednika Gogića i ministra pravde, Andreja Milovića, u vezi te Inicijative.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić je kazala da je predsjednik Ustavnog suda obavijestio to radno tijelo o potrebi da se razmotre i eventualno usvoje određene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Riječ je, kako je kazala, o zakonskim rješenjima koja treba da tretiraju način i postupak izbora savjetnika u Ustavnom sudu.

Gogić je obrazlažući inicijativu rekao da je Ustavni sud tokom proteklog perioda imao dosta problema po pitanju prijema državnih službenika i namještenika koji pokrivaju pozicije ustavno-sudskih savjetnika i savjetnika. On je rekao da su te pozicije “motor Ustavnog suda”.

"Nije nemoguće izmjeniti zakon, neophodno je dobiti mišljenje MJU", rekao je Milović.

Ministar pravde Andrej Milović je rekao da to Ministartsvo razumije značaj ove inicijative i moguće probleme i izazove sa kojima se susrijeće US prilikom zapošljavanja.

“Ovo posebno, što je svaki organ vlasti, bez izuzetka, podložan kontroli ustavnosti svog rada od Ustavnog suda”.

Milović je kazao da kada su u pitanju izuzeci od sprovođenja postupka zapošljavanja kroz procedure organa nadležnog za upravljanje kadrovima - u konkretnom slučaju Uprave za ljudske resurse, kroz zakonsko rješenje je već prepoznat izuzetak kada je u pitanju popunjavanje radnih mjesta u službi Skupštine.

“Ovo znači da nije nemoguće izmijeniti zakonsko rješenje u pogledu prepoznavanja izuzetaka kada je u pitanju i Ustavni sud”, rekao je Milović.

On je rekao da je potrebno uvažiti i činjenicu da nadležnosti i ovlašćenja US, proizilaze neposredno iz Ustava, i čine ga najvišim organom ustavnog jemstva.

“Ipak, kako je Zakon o državnim službenicima i namještenicima u nadležnosti Ministarstva javne uprave, neophodno je dobiti mišljenje na dostavljenu inicijativu od resornog Ministarstva”, rekao je Milović.

Istakao je da je potrebno hitno izmijeniti zakonsko rješenje koje se odnosi na odlazak u penziju sudija Ustavnog i Vrhovnog suda:

"Ukoliko nismo spremni da podignemo tu ljestvicu svim sudijama, morali bi podići ljestvicu sudijama Vrhovnog i Ustavnog suda, zato što sa 65 godina nije dobro da oni idu. Na poslanicima i ministarstvu je da što prije formiramo radnu grupu po pitanju US, da napravimo radnu grupu koju će činiti predstavnici ovog odbora i parlamenta, US, nadležnog ministarstva za oblast penzija i Ministarstva pravde i da hitno krenemo sa izmjenama tog dijela", rekao je Milović.

Istakao je da, u nedostatku sudija, ne mogu dozvoliti kolaps sistema, već podići ljestvicu za sudije “jer nam ti ljudi trebaju”.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.