Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarka Borovinić Bojović danas sa kandidatima

borovini_bojovi
screenshot
  • Autor onogost.me
  • 05.02.2021. u 08:21

Ministarstvo zdravlja danas će obaviti razgovore sa kandidatima za vršioce dužnosti direktora pojedinih zdravstvenih ustanova, kazala je juče “Vijestima” ministarka Jelena Borovinić Bojović.

Ona je istakla da još ništa nije izvjesno i da za svaku poziciju ima više kandidata.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio je na snagu u utorak, a prema novom propisu, svim direktorima koji su tu funkciju obavljali više od dva puta prestaće mandat. Funkciju direktora u trećem mandatu obavljaju čelnici bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin, Specijalne bolnice u Brezoviku Gordana Reljić.

Zakonom je predviđeno da direktore zdravstvenih ustanova, osim Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ), bira ministar zdravlja, na osnovu javnog konkursa.

Većini direktora domova zdravlja i opštih bolnica nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora produženi su mandati na još četiri godine i to bez sprovedenog javnog konkursa.

Bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović (Socijaldemokrate) početkom septembra za direktore je izabrao čelnike ustanova koji su kao vršioci dužnosti od marta mjeseca pokrivali te funkcije. Iz njegovog resora “Vijestima” tada nisu odgovorili na osnovu kojeg propisa su direktori imenovani i zašto nije raspisan javni konkurs.

Hrapović je pojedinim direktorima bolnica povjerio i četvrti mandat, iako Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da isto lice može biti direktor zdravstvene ustanove najviše dva puta.

Direktori beranske i nikšićke bolnice, Budimir Dabetić i Ilija Ašanin iz Demokratske partije socijalista (DPS) na tim pozicijama nalaze se od 2008. godine.

Govoreći o tome šta će biti sa direktorima opštih bolnica i domova zdravlja koji su bez konkursa došli na ta mjesta, ministarka zdravlja kazala je po dolasku na funkciju početkom decembra da veći broj rukovodilaca više od dva ili tri mandata zaredom obavlja te funkcije.

“Imali smo razgovore sa poslaničkim klubovima i, shodno dogovoru premijera sa političkim subjektima koji su trenutno pozicioni, dogovorili smo se da će određeni broj mjesta po dubini pripasti odgovarajućim političkim subjektima. Naravno da će za izbor direktora bolnica i domova zdravlja biti raspisan javni konkurs”, kazala je Borovinić Bojović za TV Vijesti.

Iz DPS-a su prije tri dana ocijenili da je smjenom čelnih ljudi najvažnijih zdravstvenih ustanova, putem izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, nastavljena “revanšistička čistka politički, vjerski i nacionalno nepodobnih u zdravstvu”.

Izvor: Vijesti

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.