Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarstvo zdravlja: Krivične prijave protiv dvije osobe zbog falsifikovanja diplome srednje medicinske škole

ministarstvo_zdravlja
gov.me
 • Autor onogost.me
 • 14.03.2024. u 17:25
Ministarstvo zdravlja podnijelo je krivičnu prijavu protiv dvije osobe zbog sumnje da su izvršile krivično djelo falsifikovanje diplome srednje medicinske škole.

“Postupajući po nalogu ministra zdravlja drVojislava Šimuna, koji je na početku mandata zatražio od svih zdravstvenih ustanova da u skladu sa svojim ovlašćenjima izvrše provjeru obrazovnih isprava svih zaposlenih, od strane jedne ustanove obaviješteni smo da postoji sumnja na vjerodostojnost dokumenta za dvije diplome o stečenom srednjem obrazovanju”, saopšteno je iz Ministartsva zdravlja.

Kako su istakli, odmah po saznanju za ove slučajeve, menadžment ustanove podnio je krivične prijave nadležnim organima zbog sumnje na lažne i neistinite obrazovne isprave.

“Zbog sumnje da su E.B. ( koja je prestala sa radom otkazom ugovora o radu na sopstveni zahtjev) i H.F. (kojoj ugovor o radu na određeno ističe 15. 3. 2024. godine) izvršile krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika, očekujemo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima u cilju rješavnja ovog značajnog institucionalnog izazova”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je navelo da izuzetno cijeni angažman menadžmenta ustanove u kojoj su otkriveni ovi slučajevi.

“Nakon saznanja i sumnje na falsifikovane obrazovne isprave medicinskog kadra u zdravstvenoj ustanovi, Ministarstvo zdravlja će uputiti inicijativu i resorima rada i socijalnog staranja, kao i prosvjete, nauke i inovacija, kako bi u skladu sa svojim nadležnostima provjerili vjerodostojnost obrazovnih isprava medicinskog osoblja u domovima za stare odnosno obrazovnim ustanovama predškolskog obrazovanja”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja apeluju na nadležne organe da u cilju zaštite zdravlja svih građana i izbjegavanja ozbiljnih posljedica koje nekvalifikovana lica mogu prouzrokovati, najurgentnije postupaju u eventualnim slučajevima lažnih obrazovnih isprava u sektoru zdravstva.

“Očekujući razumijevanje javnosti, u prvom redu zbog želje da ne narušimo tok istrage, Ministarstvo zdravlja ne može dati više informacija o ovom slučaju”, ističu u saopštenju.

Podsjećaju da su sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, (domovi zdravlja, opšte bolnice, specijalne bolnice, kliničko-bolnički centri, KCCG, Montefarm, Zavod za transfuziju krvi, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Institut za javno zdravlja), po nalogu Ministarstva zdravlja, pokrenule procedure i uputile nadležnim institucijama zahtjeve za provjeru vjerodostojnosti obrazovnih isprava svih zaposlenih.

“S obzirom na veliki broj zaposlenih, ovaj proces može zahtijevati određeni vremenski period. Kada postupak bude okončan do kraja, očekujemo potpune i objedinjene informacije”, zaključuju.

Izvor: cdm.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.