Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarstvu stiglo 5.286 prijava za studentski kredit

82368-novac-euro-foto-shutterstock-2_1
  • Autor onogost.me
  • 29.10.2016. u 06:17

Na konkurs Ministarstva prosvjete za studentski kredit stiglo je 5.286 prijava što je, prema podacima tog resora, najveći broj na godišnjem nivou do sada. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), studenti su za kredit mogli da apliciraju u periodu od 1. septembra do 21. oktobra.

Po okončanju perioda predviđenog za podnošenje prijava izvršena analiza pristiglih zahtjeva, utvrđeno je da ukupan broj podnesenih prijava iznosi 5.430. 

“Poslije kontrole i eliminacije višestrukih upisa (duple prijave) ovaj broj je sveden na 5.286 što je, prema podacima Ministarstva prosvjete, najveći broj pristiglih regularnih prijava, na godišnjem nivou, do sada”, pojasnili su iz resora. 

Kako su naveli, činjenica da se prijave popunjavaju elektronskim putem, odnosno da ne postoje ni vremenske, ni fizičke barijere, umnogome je studentima olakšala sam postupak podnošenja zahtjeva. 

“Analizom prijava utvrđeno je da je 836 (preko 15 odsto) prijava podneseno tokom vikenda, dok su van radnog vremena realizovane čak 2.993 aplikacije ili preko 55 odsto”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, od tog broja, 516 (oko deset odsto) oni koji studiraju u inostranstvu, a 65 studenata se deklarisalo kao strani državljani, što pokazuje koliko je olakšan i ubrzan proces apliciranja i smanjene fizičke i geografske barijere.

“Ovakav način realizacije konkursa imao je cilj da doprinese povećanju efikasnosti u radu, obezbjeđujući da javna usluga bude dostupna svim studentima 24 sata, sedam dana u nedjelji”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, popunjavanje elektronskog obrasca prilikom konkurisanja postupak čini mnogo komfornijim za studente, budući da polja koja se na njemu nalaze na jasan način govore o traženom podatku, pri čemu, za razliku od papirne forme, pružaju mogućnost kontrole i izmjene unijetog sadržaja, kao i on-line podrške i pomoći. 

„Aplikaciona forma za konkurisanje za dobijanje studentskog kredita je samo jedan od oko 180 aktivnih servisa na portalu eUprave, čime su stvoreni uslovi za brže i ekonomičnije pružanje usluga građanima“, zaključuje se u saopštenju.

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci