Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Joanikije: Sveti Vasilije Ostroški je nasljednik Svetog Save

Radio Svetigora
 • Autor onogost.me
 • 12.05.2024. u 16:13
Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i trepezom ljubavi, uz molitveno učešće više hiljada vjernika, proslavljen je danas praznik Svetog Vasilija pod ostroškim gredama.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je nakon liturgije da je Sveti Vasilije Ostroški išao uskim i tijesnim putem za Hristom cio svoj zemaljski život, noseći krst i breme svog naroda, prenosi Radio Svetigora.

“Zato mu je zbog njegove ljubavi prema Bogu, Crkvi i svom narodu Bog dao blagodat da čini čudesa, da tužne tješi, bolesne liječi i da pokazuje silu svete pravoslavne vjere”, kazao je mitropolit.

Istrakao je da se danas vjerni narod okuplja oko Svetog Vasilija, kao što je to nekad bilo u Mileševi oko kivota Svetog Save.

“Kao što se naš srpski rod okupljao oko Svetoga Save u manastiru Mileševi, tako u naše vrijeme ljudi dobijaju od Boga molitvama Svetoga Vasilija iscjeljenje, liječenje, krepost i silu. Sabiramo se ovdje u Manastiru Ostrog kod njegovog nasljednika Svetoga Vasilija Ostroškog”, poručio je mitropolit.

Od Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, na Trgu Šaka Petrovića, u 18 časova krenuće tradicionalna litija.

Izvor: Radio Svetigora

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
  U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.