Mitrović: Doniranom IT opremom, rezultati našeg rada biće još uspješniji

naslovna
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 19.04.2017. u 09:32

U cilju dodatnog jačanja tehničkih kapaciteta Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) danas je toj instituciji donirala odgovarajuću informacionu opremu posljednje generacije.

Nikola Vukotić iz Direkcije za razvoj i inženjering EPCG-a kazao je da samo sirov podatak, koji je dostupan, često nije dovoljan,  pa je nerijetko bilo potrebno koristiti usluge obrade tih podataka što je jedan od razloga za ovu donaciju.

“U Hidrometeorološkom zavodu rade ljudi sa, zbilja, velikom energijom, uvijek je ta usluga bila na visokom nivou i jako brza. Često su projektanti iz inostranstva pozitivno komentarisali dobro obrađene podatke dobijene od Zavoda i, naravno, pravo je zadovoljstvo što danas doniramo ovu opremu koja će samo doprinijeti boljoj i bržoj obradi podataka sa aspekta nas kao investitora tih projekata,  a opet i iz opšteg interesa”, objasnio je on.

Koliko su bitni produkti  Zavoda, kao i koliko je potrebno da čitav rad prati kvalitetna i savremena oprema, prije svega kompjuterska, naglasio je direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

“Evo zahvalnost ljudima iz Elektroprivrede što su prepoznali potrebe Zavoda da naši projekti budu još efikasniji i precizniji. Ovaj odgovor od strane preduzeća je za nas posebna čast jer se pokazuje da ono što mi radimo ima veću cijenu, a svakako će rezultati našeg rada biti još uspješniji, svakako će svim građanima Crne Gore biti od koristi sve oni produkti koje mi proizvodimo u dvadesetčetvoročasovnom radnom vremenu”, jasan je on.

Donaciju je uručio Mihailo Gluščević, izvršni rukovodilac Direkcije za informaciono-komunikacione tehnologije u EPCG.

“U znak zahvalnosti imam zadovoljstvo da kolegama iz Hidrometeorološkog zavoda uručim ovu donaciju ove IT opreme koja će, nadam se, pomoći u daljem radu i nadam se da će se naša saradnja nastaviti na isti onaj način na koji se realizovala do sada”, zaključio je Gluščević.

Donirana oprema će omogućiti da Zavod ojača kompjuterske klastere za bržu i bolju numeričku prognozu vremana. Takođe, u Zavodu planiraju da na ovoj opremi instaliraju i najnovije verzije grafičkog softvera za vizuelizaciju meteroloških produkata METVIEW i oprema će im omogućiti dodatne računarske resurse za testiranje, razvoj i on-line pristup svim ovim aplikacijama za operativno održavanje.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.