Mještani Brezana dobili put, sad traže vodu

milo
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 07.11.2018. u 12:39

U pivskom selu Brezna, ljetos su uspjeli da izdejstvuju saniranje seoskog puta, a sada je na red došao drugi problem - nedostatak vode. 

Mještani navode da vode ima u ogromnim količinama, i ističu da se radi samo o dobroj volji države da ona poteče i do kuća mještana. 

“U Breznima ima značajan broj domaćina koji drže stoku i bave se poljoprivredom a vodu dovoze cistijernama! Ukoliko se pitanje vode ne rijesi u najskorije vrijeme, biće ih sve manje”, navode mještani ovog kraja Milorad Blečić, jedan od rijetkih mladih ljudi koji su iz grada otišli na selo i posvetili se poljoprivredi.

Ovaj mladi domaćin je na očevini u pivskom selu Brezna, prije tri godine formirao farmu krava, drži i svinje, a ozbiljno razmišlja i o proizvodnji organskog povrća i voća, a trenutno ima 12 krava i ne može proizvesti sira koliko ima tražnje. 

„Logično bi bilo da uvećavam broj grla, ali nemam ono što je osnovno za bilo kakav posao – vodu. Već godinama, decenijama, u Breznima čekamo i molimo da riješimo to životno pitanje. Cijela Piva leži na vodi, planira se i gradnja HE na Komarnici, koja je na 300 metara od moje kuće, a mi smo bez vode”, rezigniran je Milorad. 

On kaže da je prinuđen da svakodnevno cistijernom dovozi vodu za svoje životinje.

“Životnje treba napojiti, štalu oprati, a mi smo velika porodica, imam i malu djecu, i voda nam je neophodna. Bez vode ovdje nema opstanka, a kamoli razvoja i napretka. I nisam ja jedini. U Breznima ima još domaćina koji drže stoku, ovce, koze, krave, a za vodu se snalazimo kao da ne živimo u 21. vijeku”, kaže Milorad.

On dodaje da svakodnevno preko medija sluša predstavnike aktuelne vlasti kako  pričaju o razvoju sjevera i apeluju na mlade ljude da se vrate selu i bave poljoprivredom. 

“Lako je apelovati, ali treba konkretno pomoći tim ljudima. Mi u Breznima tražimo ono što je elementarno za život, da ne pominjem bavljenje stočarstvom i poljoprivredom, a to je voda. Bez toga će i ljudi koji su još ovdje, oni koji su se vratili, koji ovdje žive, rade i proizvode, morati da se sele”, kaže Milorad.

     

Mještani Brezana ističu da su prije više od dva mjeseca tražili i očekuju sastanak sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede po tom pitanju.

“Vodosnabdijevanje Brezana bi trebao biti gorući problem za Ministarstvo poljoprivrede. Ovo nije napušteno selo, već selo gdje ljudi žive, rade, ali ima ih i koji su počinjali posao, i odustajali jer nema vode”, kaže Milorad. 

Milorad još uvijek ne želi da odustane od sela i od svoje farme, kako kaže, traže samo elementarne uslove za život i rad. 

“Vode ima, samo je pitanje dobre volje države i, prije svega resornog ministarstva, da pomogne da ona konačno poteče od kuće mještana Brezana”, istakao je Blečić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.