Mještani Bukovice i građani ujedinjeni: Obećavamo im da neće uraditi šta su naumili

60634591_365195004127488_5230078278743621632_n
Branko Čupić
  • Autor Marija Vujovic
  • 18.05.2019. u 12:06

Okupljeni u velikom broju i složni u namjeri da ne daju rijeku, mještani Bukovice, ali i građani više gradova Crne Gore, i danas su protestovali zbog planirane gradnje mHE.

Oni su još jednom poručili da neće stati sa protestima sve dok investitir ne odustane od svojih namjera, te da će Bukovicu braniti i životom ukoliko zatreba.

Aleksandar Vemić ispred Ekološkog pokreta “Donja Bukovica” kazao je da su se “danas okupili da protestuju protiv mini hidroelektrana, a sledeći put će da slave protiv njih”.

On je naglasio da je ugrožena privatna imovina, a od nadležnih niko ne reaguje još uvijek.

“Veoma mi je drago što danas vidim da je čitav sjever Crne Gore ujedinjen u jednoj namjeri, a to je zaustavljanje gradnje mini hidroelektrana, uništavanje bukvalno života sjevera Crne Gore. Ja bih ovim putem pozvao nadležne da zaustave gradnju, investitora da makne svoje bagere sa privatnog imanja, jer u suprotnom ćemo mi morati da reagujemo i branimo ono što je naše”, poručio je on.

Miljan Bulatović, mještanin Timara, kazao je da su svi mještani tog sela potpisali da su protiv mHR.

“Nije mali problem što je neko odlučio da rijeku spakuje u cijevi radi nečijeg privatnog interesa. Ne mogu da preskočim, a da ne prozovem lokalnu upravu i predsednika opštine Šavnik da se već jednom izjasni da li je on menadžer “Hidre” ili na usluzi građanima kao što bi bilo normalno, da lokalna vlast brani i prepozna šta je interes građana. Danas im sa ovoga mjesta još jednom obećavamo da neće uraditi ono što su naumili”, jasan je on, poručivši investitoru da napusti njihov kraj i Bukovicu ostavi mještanima.

Da prirodna ljepota Bukovice ne može da se kupi i da se zamijeni za novac, smatra Marko Ćirović iz Tušine.

“Pozivam još jednom sve nadležne institucije da još jednom razmisle da li je ovo treba zamijeniti za bilo šta”, poručio je on.

Rada Popović iz pokreta “Dalje nećeš moći” kazala je da kao dijete Bukovice ima obavezu i dužna je da je brani od štetočina.

“Bukovica je bogata izvorima, vodom za piće. Drugi dolaze i prave fabrike, iskorišćavaju, ulivaju novac u svoje tašne i džepove, a mi umjesto da gazdujemo, postajemo njihovi robovi i za neke niske i sitne pare moramo da radimo šta nam kažu. Nemoj to da dozvolimo da budemo robovi nego da budemo gazde, da oni nas pitaju kad će doći i koliko će ostati”, rekla je ona i dodala da vjeruje da će i Bukovicu odbraniti kao što su Crno jezero.

Okupljeni su prošetali do mjesta gdje se izvode radovi.

Podsjetimo, prije dva dana radnici firme “Hydra Mne” pokušali su da nastave sa započetim pripremnim radovima na gradnji mini hidroelektrana na Bukovici, što mještani nijesu dozvolili.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.