Mještani Bukovice protestovali zbog gradnje male HE

21361229_10209963391857050_1658489363_n
rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 03.09.2017. u 19:42

Mještani Bukovice, njih oko dvije stotine, protestovalo je danas zbog planirane izgradnje dvije male hidro-elektrane.

Konzorcijum Hydra MNE izabrana je kao jedini ponuđač za gradnju hidroelektrane, čemu su se oštro usprotivili mještani šavničkih sela uz vodotok rijeke, pozante po izobilju potočne pastrmke i pitke vode.

Mještani smatraju da će projektom rijeka praktično nestati, čime bi osudili na propast sela i sve one koji se bave poljoprivredom.

Predsjednik Organizacionog odbora za zaštitu Bukovice Veselin Žugić kazao je da je bi korito rijeke Bukovice ostalo bez “kapi vode”, ukoliko se projekat realizuje.

“U tom slučaju uslovi za život i bavljenje poljoprivredom ne bi imali smisla. Bez rijeke ovdje nema života i poručujemo nadležnima da nećemo dozvoliti da nam zarad nečijih privatnih interesa uzmu rijeku  Bukovicu”, naveo je Žugić.

Predsjednik opštine šavnik Mijomir Vujačić ukazao je na ekonomsku isplativost izgradnje male HE za čitav kraj.

“Nedošenjem ovakve odluke lokalna uprava bi stavila tačku, odnosno stopirala ekonomski razvoj opštine Šavnik. Prema tome razvoj opštine se neće zaustaviti”, kazao je Vujačić, čije su izlaganje mještani ispratili zvižducima.

Iz kompanije Hidra koja je dobila dozvolu za gradnju  hidrocentrala ističu da su tokom javnih rasprava elaboratom predočili da maksimalno štite životnu sredinu i potrebe mještana, kao i da ekonomski unapređuju standard tog šavničkog kraja i opštine uopšte. 

“Osamdeset odsto koncesione naknade ide opštini Šavnik, govorimo o cifri od oko 100.000 eura. Tu je i zapošljavanje tokom gradnje i stalno zaposlenje za 10 mještana. Dobiće i stabilnu električnu mrežu i izgradnju pojilišta za stoku, investitor je u obavezi da jednom godišnje poribljava rijeku i izgrađuje riblje staze”, kazao je Boban Garović ispred firme Hidra MNE, zaključujući da u svijetu postoji preko 14.000 malih HE. 

Bukovica je duga oko 42 kilometra, najduža je rijeka u šavničkoj Opštini. Projekat izgradnje dvije male HE koštaće oko 9 miliona eura, a početak gradnje najavljen je na proljeće naredne godine. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.