Mještani Pive blokiraju put: CGES zarađuje milijarde, a otima od sirotinje

11
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.06.2018. u 07:26

Mještani pivskih sela Donja i Gornja Brezna u ponedjeljak u 7h blokiraće put ka svojom selima i neće dozvoliti predstavnicima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ni njihovim izvođačima radova na 410KW dalekovodu Lastva Pljevlja da uđu u selo, istakli su oni.

“Ogorčeni smo, dosta nam je torture, nasilja i otimačine koju sprovodi Cnogorski elektroprenosni sistem u ovom kraju.  Kap je prelila čašu i sljedeće sedmice ćemo blokirati put ka Donjim i Gornjim Breznima. Taj put koji vodi do nasih kuća je CGES sa svojim izvođačima potpuno unistio teškom mehanizacijom i uzalud ih molimo već duže vrijeme da ga poprave ili da naprave novi, da možemo doći do svojih kuća. Taj put smo mi izgradili na svojim imanjima i svojim novcem”, kažu mještani.

Dodaju da “CGES-u ne pada na pamet, da popravi put koji su unistili, već  ne žele  da plate ni ogromnu štetu koju su napravili na privatnim imanjima”.

U Pivi se, kako navode, odvija neviđena otimačina imanja od sirotinje i ljudi koji su pravno neuki ili ne žive ovdje.  

Kap je, kažu mještani, prelila čašu kada su izvođači koje je poslao CGES u četvrtak, 14. juna, pokušali golom silom da razvuku kablove dalekovoda na imanju Mirka Radojevića, koje su već potpuno uništili.  

“I bukvalno otimaju imanja ljudima, bahato i divljački upadaju bez ikakvog pravnog osnova, pozivaju se na neke smiješne članove Zakona o energetici, mašu falsifikovanim papirima, a u tim kriminalnim radnjama im pomažu pojedinici iz policije, katastra i tužilaštva. Stotine sudskih sporova mještani Pive vode jer im je CGES uništio i uzurpirao imanja bez ikakve ili minimalne nadoknade”, kaže Radojević i dodaje da je doživio da ga iz policije u Plužinama zovu i “upozore” da ne smije ići da sprečava CGES da izvodi radove na njegovom imanju jer će policija protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

“Policajac me zove bukvalno 10 minuta nakon sto sam telefonom upozorio ljude iz CGES da se sklone sa mog imanja”, kaže Radojević.

U porodici Blagojević, koja se bavi turizmom u Etno selu “Montenegro” u Breznima, takođe su ogorčeni je im je, kako kažu, CGES, uništio put do etno sela pa autobusi jedva mogu da dođu do objekta. Moraju sami da popravljaju i nasipaju, a uzalud su pozivali i molili CGES da napravi put.

Vrijedni domaćini Milorad i Majo Blečić, koji se bave stočarstvom, takođe imaju problem da priđu kućama, zbog toga što je put potpuno uništen mašinama i kamionima CGES-a i njihovih izvođača radova.

“Taj put su mještani napravili na svojim imanjima i od svojih para. Turizam je tek počeo da se razvija u Breznima, stranci da dolaze zbog netaknute prirode, stočarstvo je počelo da se oporavlja, a CGES uništio prirodu, put i imanja”, kažu mještani  koji su protest i blokadu puta najavili policijskoj stanici u Plužinama.

Pošto se, kako naglašavaju, radi o milijardama eura koje će zarađivati povlašteni tajkuni, od dalekovoda koji je uništio njihov kraj i imanja, oni traže da sva imanja u Breznima i cijeloj Pivi, koja su oteli i uništili pošteno plate i nadoknade štetu, da poprave put koji su potpuno uništili, odnosno da naprave novi, da investiraju u vodsnabdijevanje pivskih sela i na taj način makar minimalno kompenzuju ogromnu štetu koju su napravili ovom kraju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.