Profesor iz Nikšića predstavlja Crnu Goru na svjetskoj konferenciji mladih matematičara

Privatna arhiva
 • Autor Marija Goranović
 • 15.05.2023. u 08:12
Mjesto među 200 najboljih matematičara pripalo je Nikšićaninu Nikoli Radojičiću koji će ove godine učestvovati na jubilarnom 10. Hajdelberg lauret forumu, koji se u septembru održava u Njemačkoj. Uspjeh je još veći ako se zna da svake godine konkuriše 2.000 kandidata, te da je u posljednjih deset godina Crna Gora imala samo jednog predstavnika.

Sa osam godina radnog staža u učionici, koliko matematičko znanje prenosi učenicima u Osnovnoj školi “Milija Nikčević”, Nikola smatra da je učešće velika prilika, a ako se iskoristi na pravi način, benefiti prevazilaze lične okvire.

“Za nekog ko nije sa dugim stažom u učionici, prijaće čuti ono što je trend u matematici danas, koje su to nove ideje i pristupi koji su zastupljeni širom svijeta. Ovo je forum na kom su gotovo podjednako zastupljeni i računarstvo i matematika, prilika je saznati neke novine i izvući sve više korisnih stvari u ovoj fazi digitalizacije obrazovnog sistema. Ovo je velika čast i zahvalan sam na podršci prije svih dr Đorđu Baraliću koji je vjerovao da je ovo prava prilika i da bih upravo ja mogao biti dio ovogodišnjeg HLF-a. On će takođe učestvovati ove godine kao alumni”, priča za Onogošt tridesetdvogodišnji Nikšićanin.

Da je prava prilika i da je procjena mentora Baralića bila nepogrešiva, odgovor je stigao 19. aprila.

“Prijava sama po sebi nosi očekivanje da ćete baš vi biti ti koji će dobiti priliku. Ono što me obično držalo ,,racionalnijim‘‘ u iščekivanju je to da svake godine konkuriše gotovo 2.000 kandidata, od čega ima mjesta za svega njih 200. Takođe, u prethodnih 10 godina jedini učesnik iz CG bila je dr Nevena Mijajlović, vanredni profesor PMF-a u Podgorici”, kaže mladi matematičar, koji ne krije da su očekivanja velika.

“Konsultujući plan i program samog foruma, kao i gledajući spisak ovogodišnjih laureata koji uzimaju učešće na forumu, očekivanja su velika. Radionice se ne pripremaju već je data sloboda predavačima da odluče o čemu žele da govore, kako da motivišu i što više na pozitivan način utiču na nas koji ćemo biti učesnici istih. Vrlo je dinamično tih sedam dana… Iskreno, na osnovu onog što sam čuo o forumu, čitao i gledao, moje je da odem i u punom kapacitetu uživam u njihovoj organizaciji”, priča Radojičić.

Pokupiti što više ideja i saznanja, na pravi način populizovati matematiku

Što se tiče daljeg rada, kako kaže, upravo ta razmjena iskustva, koji više nije na nivou države, regiona, pa čak ni kontinenta, već cijelog svijeta je ključna.

“Pokupiti što više ideja i saznanja, dobrih i praktičnih primjera kako na pravi način popularizovati matematiku. Sve to treba prilagoditi našim uslovima i sistemu obrazovanja, ali svako iskustvo je više nego dragocjeno. Saznati kako su danas najveći u ovim oblastima kretali, šta ih je motivisalo, kočilo i šta je bilo ključni i prelomni momenat za njih.”

Po dolasku u Crnu Goru prenijeti znanje kolegama

Ističe da je najveće zadovoljstvo što će imati priliku da u okviru svoje škole kolegama prenese neke nove ideje i nada se da će zajedno biti još veći uzor djeci. Primjećuje da je u današnje vrijeme to povjerenje kod dijela učenika poljuljano, kao i da su popularniji neki drugi pravci i način života.

Iskustvo će, dodaje, prezentovati i velikom broju kolega zahvaljujući Udruženju nastavnika matematike CG koji okuplja preko pola diplomiranih nastavnika matematike u našoj državi.

Matematiku predaje od septembra 2015. godine, svega par mjeseci nakon diplomiranja dobio je posao i priliku da kroz učionicu i učenike u potpunosti iskaže i sebe.

“Iskoristio bih priliku da kažem da su upravo obrazovanje i škola meni priuštili da radim posao koji najviše volim, putujem i napredujem još uvijek. Škola je često sinonim za pasivnost, stagnaciju znanja samih predavača i nešto što mnogi vide kao ne previše privlačan i dinamičan posao. Za one koji nisu obavješteni možda tako i izgleda, ali kao neko ko je član kolektiva JU OŠ ,,Milija Nikčević’’ od septembra 2015. godine ne dijelim mišljenje tih ljudi”, ističe Radojičić.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.