“Moguće zloupotrebe pri isplati subvencija, država da reaguje”

screenshot/TVCG
 • Autor onogost.me
 • 02.06.2023. u 07:59
Povodom sumnji da se prilikom isplata subvencija iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dešavaju zloupotrebe, a zbog prijavljivanja enormno visokih plata za te kategorije, iz Udruženja mladih s hendikepom poručuju da se tom pričom nanosi šteta njima, a u Fondu se protive ograničavanju subvencija.

Zloupotrebe subvencija za plate osoba sa invaliditetom ovih su dana su fokusu javnosti. I to kroz enormne iznose koji im se navodno isplaćuju, a poslodavac od države dobija 75 odsto od te zarade.

Da mogućnosti za zloupotrebu postoje svjesni su u Udruženju mladih sa hendikepom, ali upozoravaju da u ovoj priči najveću štetu trpe oni.

“Da budem potpuno jasna – ako zloupotrebe postoje onda oni koji ih čine moraju biti odgovorati za to. Sve suprotno od toga nanosi samo štetu osobama s invaliditetom, ne ni poslodavci ni državi, a nas označava štetočinama, lopovima i nemoralnima”, kazala je Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom.

Iz Udruženja ukazuju da država ima mnogo veće troškove kada je OSI nezaposlena te da se ovim destimulišu za rad i izlažu stigmatizaciji.

“Logičan slijed stvari podrazumijeva osjećaj beskorisnosti i beznađa kod samih OSI koje će onda radije ostati kući nego da vrlo vjerovatno završe u nekom mediju, u tekstu i kasnije stigmatizovani od zajednice”, kazala je Vujačić.

Zbog uočenih nelogičnosti i štete koju država trpi ovakvim subvencionisanjem iz resornog ministarstva su najavili izmjene Zakona, a iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju poručuju da je država u poslednjoj deceniji prihodovala više nego što je dala.

“Sve dok državni budžet na neki način ne vrati OSI tih preko 100 miliona eura ja kao aktivista u pokretu OSI nikada neću prihvatiti da treba ograničiti iznos plata za subvencionisanje ili kako se pominje u javnosti i samu platu”, kazao je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Goran Macanović.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
  Menadžment Pošte Crne Gore uputio je poziv predstavnicima Jedinstvenog sindikata zaposlenih i Nove sindikalne organizacije za nastavak pregovora u petak, 6. oktobra u 14 sati.