Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Monstat: Na mrežama lažni rezultati popisa

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 07.12.2023. u 10:32
Iz Uprave za statistiku (Monstat) saopštili su da su se na društvenim mrežama pojavili navodni rezultati popisa po nacionalnoj strukturi, četvrti dan od početka popisa tj. u toku procesa prikupljanja podataka, što je, kako tvrde, statistički apsolutno nemoguće.

Kako su kazali iz Monstata, sa indignacijom odbacuju navode koji se komuniciraju u javnosti da se rezultati popisa mogu objaviti od strane bilo koga osim od Uprave za statistiku.

"U prilog tome govori i činjenica da se prikupljanje podataka vrši putem papirnih obrazaca i tek nakon završenog popisivanja uslijediće unos podataka u softver namijenjen unosu i obradi podataka. Dodatno, objavljivanje rezultata popisa definisano je članom Zakona o popisu koji navodi da će se preliminarni rezultati popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa od strane Uprave za statistiku. U tom smislu podaci o nacionalnoj odnosno etničkoj strukturi, kao i vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori biće objavljeni nakon što se izvrše sve aktivnosti predviđene Zakonom o popisu i metodologijom popisa, a u skladu sa Godišnjim planom i Kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2024. godinu", zaključeno je u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci