Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Monstat: Nije procjena, već zvanični statistički podatak

monstat
Monstat
 • Autor onogost.me
 • 06.07.2024. u 12:42
Neosnovane su tvrdnje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede "da su njihovi podaci o brojnosti stočnog fonda tačniji i relevantniji od onih koje je objavio Monstat ", saopšteno je iz Monstata nakon što je objavljen tekst pod naslovom "Ministarstvo poljoprivrede: Naši podaci relevantniji, stočni fond raste".

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da su njihovi podaci o brojnosti stočnog fonda tačniji i relevantniji od onih koje je objavio Monstat.

Međutim, iz Monstata to demantuju.

Kažu da Uprava za statistiku - MONSTAT kao nadležna institucija za proizvodnju zvanične statistike, primjenom međunarodno propisane metodologije i raspoloživih izvora podataka, proizvodi podatke od značaja za različite kategorije korisnika.

"U skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike Crne Gore (“Sl. List CG“, br. 18/12 i 47/19) i Godišnjeg plana,  sprovodi redovno godišnje Istraživanje o brojnom stanju stoke i živine u skladu sa  metodologijom koja je usaglašena sa međunarodnim standardima. Istraživanje se sprovodi anketnom metodom na reprezentativnom uzorku, a prikupljeni podaci se obrađuju primjenom propisane međunarodne metodologije uz poštovanje statističkih procedura. Dakle, ne radi se o procijenjenim podacima već o zvaničnom statističkim podacima dobijenim uz poštovanje principa zvanične statistike i svih statističkih procedura. Uz uvažavanje uvijek uspješne saradnje između ove dvije institucije posebno u trenutku kad zajednički radimo na pripremi i sprovođenju Popisa poljoprivrede u skladu sa svojim nadležnostima, važno je napomenuti da Uprava za statistiku u svom radu upravo koristi registre Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi kontrole i analize podataka", navodi se u obrazloženju Monstata.

Ističu, da se predstojeći Popis poljoprivrede upravo sprovodi da bi se utvrdilo realno stanje poljoprivrede u Crnoj Gori što će u konačnom i pokazati relevantnost podataka sa kojima raspolažu obije institucije, bilo da je riječ o statističkom istraživanju ili registrima.

"Koristimo priliku da apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na našeg ključnog partnera na polju daljeg razvoja zvanične statistike poljoprivrede, da prije iznošenja tvrdnji provjere sve informacije", zaključeno je iz Monstata.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.