Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Monstat: Preliminarni rezultati popisa 25. januara

monstat_11111111111111111111_3
Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 31.12.2023. u 12:24
Uprava za statistiku obavijestila je da su uspješno završene sve aktivnosti vezane za prikupljanje podataka za popis stanovništva, što je ujedno najzahtjevniji i najznačajniji dio cijelog procesa, a preliminarni rezultati se mogu očekivati 25. januara.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine je počeo 3. decembra i trajao zaključno sa 28. decembrom 2023. godine, a kako ističu u saopštenju, uspješno je realizovan u procesu u kom je pokazana odgovornost i zrelost društva, svjesnog značaja statističkih podataka države.

"Prikupljeni su ključni podaci o stanovništvu, domaćinstvima, stanovima, ali i drugi važni podaci koji se odnose demografske karakteristike, obrazovanje, na uslove u kojima građani žive, na zaposlenost odnosno nezaposlenost, informacionu pismenost i druge karakteristike stanovništva. Tokom ovog perioda, popisivači su sa instruktorima i državnim instruktorima intenzivno radili na prikupljanju podataka i zajedno sa građanima doprinijeli realizaciji najveće i najznačajnije statističke akcije u zemlji", navode u Monstatu.

Zahvalili su svim građanima koji su odvojili vrijeme i pružili potrebne informacije od značaja za definisanje i sprovođenje vladinih politika, za naučna istraživanja i biznis zajednicu, civilno društvo i širu javnost, a posebno za dalji rad Uprave za statistiku.

"Imajući u vidu sve sprovedene aktivnosti i kontrolne mehanizme, građani mogu imati bezrezervno povjerenje u čitav proces, kvalitet i povjerljivost prikupljenih podataka.

U narednim mjesecima, nakon unosa podataka, zaposleni Uprave za statistiku će sprovesti statističke kontrole, obradu podataka i detaljne analize da bi se pripremili zvanični rezultati popisa, a preliminarne rezultate građani mogu očekivati 25. januara 2024. godine", naglašavaju u Monstatu.

Dodatno, Uprava za statistiku će blagovremeno obavijestiti javnost o izradi i upotrebi softvera, aktivnosti kojoj se pristupa sa posebnom pažnjom i odgovornošću, a sve u cilju obezbjeđivanja mogućnosti građanima da provjere vjerodostojnost unešenih podataka. Ovo predstavlja neposredni i najveći mogući nivo kontrole samog procesa.

Zahvalili su i popisivačima, instruktorima i državnim instruktorima, članovima popisnih komisija na izdvojenom trudu i radu, kao i članovima skupštinskog Odbora za praćenje i sprovođenje popisa na velikom doprinosu, te medijima na profesionalnom izvještavanju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.