Monstat: Seksualno uznemiravanje na poslu doživjelo 17,5 odsto žena

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.11.2022. u 09:57
Seksualno uznemiravanje na poslu tokom života doživjelo je 17,5 odsto žena u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje Uprave za statistku (MONSTAT) o uslovima života i bezbjednosti.

Ta vrsta uznemiravanja uključuje bilo koji oblik neželjenog verbalnog, neverbalnog ili fizičkog ponašanja seksualne prirode, sa svrhom ili učinkom narušavanja dostojanstva osobe, posebno stvaranjem zastrašujućeg, neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog radnog okruženja.

Istraživanje je sprovedeno na terenu od oktobra do decembra 2021. godine i rezultati su bazirani na izjavama ispitanica.

Iz MONSTAT-a su naveli da je svaka peta žena u državi (20,2 odsto) izjavila da je tokom života doživjela nasilje od strane partnera.

Nasilje od strane partnera uključuje prijetnje, fizičko, psihičko i/ili seksualno nasilje.

Ukupno 6,2 odsto žena je izjavilo da je doživjelo nasilje u odrasloj dobi od strane lica koje nije partner.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
  Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.