Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Monstat traži da se produži popis, za devet dana popisano 416.513 osoba

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 12.12.2023. u 11:56
Zbog otežanih uslova popisivanja usljed loših vremenskih uslova u ruralnim područjima određenih opština a sjeveru, kao i nedovoljnog broja popisivača u pojedinim opštinama Monstat će inicirati produženje perioda prikupljanja podataka , saopštila je zamjenica direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković na Odboru za praćenje primjene Sporazuma za održavanje popisa dostavio Monstat. .

Tokom prvih devet dana, u Crnoj Gori popisano je 416.513 građana,kazala je Remiković. Objasnila je da dinamika opda posljednjih dana u gradovima gdje fali popisivača, a to su Budva, Kotor, Tivat, Cetinje.

Iz Monstata je saopšteno da ni jedno lice nije isključeno iz popisa u periodu od 1. novembra do 3. decembra.

„Nakon prethodnog sastanka Odbora, aktivno se radi na kontroli „piši-briši“ olovke. Nakon identifikacije popisivača koji su koristili te olovke vrši se kontrola vjerodostojnosto podataka sa originala i duplikata popisng listića“, saopšteno je iz Monstata.

Zabilježeni su sporadični slučajevi nedoličnog ponašanja popisivanih lica prema popisivačima u Nikšiću, zaključavanja vrata nakon ulaska popisivača u stan, davanja neprimjerenih komentara popisivačicama, verbalno i psihičko maltretiranje i primoravanje popisivača da se oni njima izjasne o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Zabilježen je slučaj grubog kršenja metodologiije popisivača koji je na fejsbuku objavio  slike grubih provokacije i targetiranja njega kao popisivača na društvenim mrežama.

„U njegovim komentarima jasno se mogu izvesti zaključci o favrizovanju jedne nacije i o navodnom rastu procenta učešća pomenute nacije u ukupnom broju stanovništva kao odgovor na provokacije“, kazao je on.

Popisivač je izbrisao aktivnosti na mrežama i opomenut je da će zbog najmanje greške biti isključen iz procesa.

Menadžment Monstata nije mogao da nađe podatke dinamike popisa iz 2013. godine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.