Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

MPNI – Sindikat prosvjete: Pregovori će se nastaviti kako bi se našlo rješenje za prevazilaženje problema

MPNI
 • Autor onogost.me
 • 19.01.2024. u 20:52
Predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i Ministarstva finasija (MF), razgovarali su danas sa predstavnicima Sindikata prosvjete povodom zahtjeva Sindikata za povećanjem plata prosvjetnih radnika, saopšteno je iz MPNI.

Kako se navodi u saopštenju, pregovori će se nastaviti kako bi se našlo najoptimalnije rješenje za prevazilaženje aktuelnih problema, posebno u dijelu koji se odnosi na uvećanje zarada.

"Tumačenje Granskog kolektivnog ugovora je i dalje neusaglašeno, ali su obje strane saglasne da treba unaprijediti položaj prosvjetnih radnika i naći rješenje koje neće ugroziti funkcionisanje sistema, ali će pozitivno uticati na položaj prosvjetnih radnika", piše u saopštenju.

Resorna ministarka Anđela Jakšić-Stojanović je naglasila da treba da razgovaraju o mogućnosti prevazilaženja problema kada je u pitanju prevoz nastavnika koji koriste međugradski prevoz, i to u što skorije vrijeme i da su već stvoreni preduslovi za njegovo rešavanje, a da je u narednom periodu moguće sagledati i ostale kategorije, u zavisnosti od raspoloživog budžeta.

"Bilo je riječi i o izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koje će pozitivno uticati na Granski kolektivni ugovor", dodaje se.

"Predstavnici Sindikata prosvjete podsjetili su i na ostale zahtjeve upućene prema Ministarstvu, predstavljene u oktobru, a tiču se obezbjeđivanja zaštite zaposlenih od nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, izmjenama Zakona o štrajku, kao i depolitizaciji obrazovnog sistema definisanjem jasnih kriterijuma prilikom zapošljavanja. Predstavnici ministarstava i Sindikata će se ponovo sastati naredne nedjelje", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.