MUP: Posebno jaka kiša i snažan vjetar u utorak i srijedu

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 16.01.2023. u 09:24
Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a je, na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, poslao upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Kazali su da se u periodu od 16. do 21. januara očekuje uticaj serije ciklona na području države i da će ta meteorološka situacija usloviti obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu.

U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg oko 20-21. januara, prognozira se zahlađenje, pa će kiša preći u snijeg. Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi – uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale”, saopšteno je iz MUP-a.

“Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku, potencijalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla”, dodaje se u saopštenju.

Ova meteorološka situacija, kako su istakli, potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.

Direktorat za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci