MUP: Danas i sjutra jaka kiša i olujno vrijeme

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 16.12.2022. u 08:25
Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopštio je da je na osnovu informacije dobijene od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava na području Crne Gore, poslao je obavještenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja u cilju podizanja nivoa operativne spremnosti.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, za petak i subotu (16. i 17. decembar) očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti na području Crne Gore koja će u južnim-primorskim i centralnim predjelima, prema sjeveru (Žabljak, Kolašin i sjeveroistočni dio Crne Gore prema Albaniji) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne olujno vremenske nepogode i jak južni vjetar posebno u višim predjelima na sjeveru i na primorju.

“Zbog uticaja ciklona i visinske južne-jugozapadne atmosferske struje, u oblasti južnog Jadrana u petak se očekuje i podizanje mora i jaki talasi, meteorološki efekat koji će bitno uticati na normalno oticanje-ulivanje rijeke Bojane u more”, dodaju iz MUP-a.

Zbog očekivane meteorološke situacije, kako navode, mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralim i južnim predjelima, potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla.

“Zbog očekivane kratkotrajne obilne kiše, koja dolazi nakon nekoliko jakih kišnih serija, potencijalno su mogući problemi sa obilnom količinom vode u sistemu Morača – Zeta, Skadarsko jezero, Bojana. Direktorat ovom prilikom apeluje na gradjane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteoroloskoj situaciji”, zaključuju iz MUP-a.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.
  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.