MUP upozorava: Sjutra se očekuju obilne padavine i vjetar

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 25.02.2023. u 15:18
Na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Shodno izvještaju i upozorenju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u nedjelju, očekuje se dejstvo ciklonske aktivnosti sa centrom u oblasti Djenovskog zaliva, koje će na teritoriji Crne Gore usloviti intezivne padavine.

“Kao posljedica dejstva ciklona, kratkotrajno (u nedjelju) na području Crne Gore posebno u planinskom zaleđu Jadrana i regiona Orjena, u centralnim predjelima i prema sjeveru i sjeveroistoku Crne Gore očekuje se jaka kiša, a od sredine dana posebno na sjeverozapadu u planinama intezivnije sniježne padavine, moguće i sniježne mećave. U južnom Jadranu i uz obalu moguće je formiranje olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima lokalne kratkotrajno olujne vremenske nepogode”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U nedjelju ujutru, kako se navodi, odnosno tokom noći subota na nedjelju, i nedjelju popodne očekuju se jaki udari južnog vjetra, posebno uz obalu i u višim predjelima na sjeveru, kratkotrajni udari vjetra imaće olujni karakter.

“Kao posljedica ove prognostičke značajne meteorološke situacije i kratkotrajno obilne količine vode, kao i otapanja od prethodnog snijega, lokalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla”, dodaju iz MUP.

Ova meteorološka situcija, napominju oni, potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci