Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Muratović: Brojne turističke potencijale Nikšića učinićemo vidljivim, unaprijediti seoski turizam

img-991a1cc344ba42c26fdd10ff2aaaa35c-v
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 03.01.2020. u 07:06

Nikšić je grad velikog potencijala, sa svih mogućih aspekata. Za sada, iako drugi po veličini u Crnoj Gori, grad nije prepoznat kao važna turistička destinacija. Međutim, granice su se otvorile, svijet je postao „globalno selo“ i uspjeli smo doći do tržišta za koja nekada nijesmo ni znali da postoje, kazao je za naš portal nedavno izabrani direktor lokalne Turističke organizacije Boris Muratović.

U našoj državi, navodi, postoji šest primorskih opština koje privlače gro turista koji posjećuju Crnu Goru, prema zvaničnim statističkim podacima iz 2018. godine, čak 94,9 odsto ukupnih noćenja se ostvaruje na Primorju.

„U Nikšiću nemamo resurs koji imaju Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, ali imamo nešto čime možemo upotpuniti cjelokupnu turističku ponudu Crne Gore. Da bi upotpunili pomenutu ponudu, moramo uraditi kvalitetan promotivni materijal koji ćemo potencijalnim turistima učiniti vidljivim. Najbolji i finansijski najisplativiji način za „komunikaciju“ sa turistima, uz obavezno redovno korišćenje društvenih mreža, jeste internet sajt Turističke organizacije Nikšić koji mora sadržati sve ono što naš grad može ponuditi. Postojeći sajt nije dobar i već se pristupilo pripremi novog, koji će biti znatno moderniji i napredniji, a ono što je osnova, ukoliko želimo postati vidljivi na međunarodnom tržištu, jeste i dostupnost sajta na engleskom jeziku“, najavio je on i dodao da nakon tih početnih aktivnosti okrenuće se promociji Nikšića, ali ne u okviru sajmova, već promociji u primorskim opštinama.

Za novac koji bi potrošili na prisustvo sajmu u koji spadaju avionske karte, troškovi smještaja, ishrane, opremanja štanda i dnevnica, mnogo bolje će, smatra, prezentovati naš grad na udaljenosti od svega stotinjak kilometara i uz znazno manje troškove. Da bi sve bilo lakše, dodaje, primorske opštine su u obavezi da im obezbijede sve potrebne tehničke uslove u svojim opštinama, kako bi promocija bila što efikasnija.

Evidentan rast gostiju

Kada sagledamo turizam u Nikšiću, sa aspekta trendova, možemo biti zadovoljni, smatra Muratović, jer iz godine u godinu prisutan je rast.

„S druge strane, kada posmatramo apsolutne vrijednosti, moramo konstatovati da je, prema zvaničnim podacima Monstat-a za 2018. godinu, 11.375 dolazaka i 24.147 ostvarenih noćenja, s obzirom na veličinu naše opštine i broj stanovnika koji u njoj živi, zaista skromno dostignuće. Ako bi od svih ljudi koji dolaze na naše Primorje uspjeli da privučemo svega 1 odsto turista, a sa pravim pristupom u narednom periodu, siguran sam da toliko možemo, to je otprilike 120.000 turista. Zamislite brojne benefite za grad, lokalnu samoupravu, cjelokupnu privredu, Turističku organizaciju Nikšić, a onda i uticaj na naš budžet“, objašnjava Muratović.

Osvrnuti se na prirodu

Prilikom promocije, kaže, definitivno će se osvrnuti na prirodu, jer je ona na prostoru Nikšića dala maksimum i uz minimum ljudskog činjenja možemo napraviti velike stvari.

„Nikšić je, mogu slobodno reći, zeleni grad. Planski se gradilo i ni u jednom momentu nije ugrožena zastupljenost zelenih površina, na teritoriji cjelokupne Opštine. U „srcu grada“ imamo Trebjesu koja se prostire na površini od 126 ha. U Trebjesi postoji oko 10 km obilježenih biciklističkih i pješačkih staza, kao i nekoliko teretana za vježbanje na otvorenom. Park šuma Trebjesa ima izuzetno bogatu floru i faunu. Neke od biljnih vrsta su od međunarodnog značaja zbog svoje rijetkosti i sve se to može izučavati u školama, ne samo na nivou Nikšića, već i cijele Crne Gore“, naglašava on navodeći da ko voli hiking i biciklizam, imamo zaista prelijepih predjela, ali da bi se to valorizovalo, potrebno je raditi na marketingu i napraviti plan aktivnosti za turiste.

Potrebno je, smatra, napraviti avanturističku stazu, napraviti bolju infrastrukturu u seoskim domaćinstvima čime ćemo stvoriti uslove da turista koji dođe može, ne samo posmatrati, već i osjetiti život i rad na selu.

„Ruralni i seoski turizam je naša specifičnost, to je ono na čemu treba da radimo i siguran sam da će rezultati biti vidljivi. Nije jedini cilj da bude vidljivo da je u gradu više posjetilaca, cilj je napraviti sadržaj koji će ih što duže zadržati ovdje i cilj je donijeti korist cijelom gradu“, dodaje on.

Misli da će rješavanje problema Doma revolucije značajno uticati na bolju posjetu turista, jer ćemo, prema njegovim riječima, dobiti potpuno nove i inovativne sadržaje.

„Samo otvaranjem City fitness-a, upravo u Domu Revolucije, grad je imao značajne benefite i u saradnji sa drugim akterima iz oblasti sporta i ugostiteljstva, možemo napraviti važne korake u promovisanju i osnaživanju sportskog turizma u Nikšiću. Daću zaista maksimum da u narednom periodu, kroz brojne projekte, pokušamo privući dodatna sredstva kojima ćemo oplemeniti turističku ponudu Nikšića. Siguran sam da ćemo uspjeti da, u turističkom smislu, Nikšiću damo još više na značaju“, odlučan je Muratović.

U gradu 9 hotela i preko 30 registrovanih privatnih smještaja

U Turističkoj organizaciji Nikšić, kaže, daće svoj maksimum da intenziviraju svoje programske aktivnosti i da nedostatke svedu na minimum.

Pohvalnim smatra ono što se dešava u dijelu smještajnih kapaciteta kojima raspolažemo. Svega nekoliko godina unazad bila je, kaže, gotovo nemoguća misija uputiti turistu na mjesto gdje može prenoćiti, a i kapaciteti kojima smo raspolagali na nivou grada bili su zaista skromni.

„Sada je po pitanju kapaciteta, to zaista jedna lijepa priča, jer u gradu imamo devet hotela i preko 30 registrovanih objekata privatnog smještaja. Kada je riječ o privatnom smještaju, svjesni smo da tih objekata u Nikšiću ima i više, ali ćemo u saradnji sa ostalim institucijama u narednom periodu uspjeti da ih evidentiramo, a zatim i uvedemo u legalne tokove. Porezi koje će platiti kao registrovani objekat za izdavanje privatnog smještaja turistima biće minorni u poređenju sa benefitima koje će moći da dobiju. Naravno da benefiti ne mogu biti isti za one koji prijavljuju 10 i one koji prijavljuju 100 turista u toku mjeseca, jer ni njihov doprinos turizmu nije isti, ali bićemo tu za cjelokupnu turističku privredu i neće biti selektivnog pristupa kada su bilo kakve akcije Turističke organizacije Nikšić u pitanju“, objašnjava on.

Interno su, kaže identifikovali sve nedostatke, pa sada razvijaju strategiju za naredne akcije i uticaj Turističke organizacije Nikšić, prije svega u organizovanju manifestacija koje se dešavaju u našem gradu, a onda i kroz pružanje potrebne promocije i podrške svim turističkim poslenicima biće vidljiv.

Valorizovati Most na Moštanici, Bedem, Crvenu stijenu

Kada je riječ o granama turizma, valorizovati je potrebno, prema riječima Muratovića, ruralni i seoski turizam.

Lokaliteti koji nijesu valorizovani, smatra, su to definitivno most na Moštanici, Bedem i Crvena stijena.

„Što se tiče rimskog mosta na Moštanici, jako je značajno da je to najstariji most u Crnoj Gori koji datira još iz III vijeka. Stanje u kom se nalazi je izuzetno, jer je rekonstrukcija koju je finansiralo Ministarstvo kulture odrađena prije par godina. Ono što treba srediti, a investicija nije velika, jeste dostupnost, odnosno uputiti sve one koji žele da ga vide kako najlakše doći do njega“, objašnjava on.

Bedem, kaže, mora da „oživi“.

„Bedem, tvrđava koja je smještena u samom centru grada, koja datira još iz rimskog perioda, iz IV vijeka i tokom istorije bivala je rušena i podizana je nešto što se mora „oživjeti“! Nije slučajno pomenut ovaj izraz, a tu ću se i zadržati, jer je sve to dio procesa i da bi se došlo do te faze, prvo moramo uraditi osnovne stvari, čišćenje smeća koje ostavljaju nesavjesni građani i konzervatorske radove kako bi cijela tvrđava imala značajan turistički potencijal“, dodaje Muratović.

Crvena stijena je lokalitet, koji je, ne slučajno, ostavio za kraj.

„To je spomenik I kategorije i arheološko nalazište svjetskog značaja. Za sve koji nijesu upućeni, usuđujem se reći da je sigurno jedno od deset najznačajnijih arheoloških nalazišta na svijetu, a imajući u vidu da je staro više od 180.000 godina, da je do sada identifikovan 31 kulturni sloj i da je tu pronađeno više od 20-000 artefakata, dovoljno govori o kakvom je lokalitetu riječ. Valorizacijom lokaliteta Crvene stijene istu možemo učiniti svjetskom turističkom atrakcijom, a Nikšić i Crna Gora su dio te priče“, zaključuje on priču za naš portal.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sindikalci su i ranije saopštavali da bi organizatori, odnosno 47 članova glavnog odbora, koji su činili i štrajkački odbor, u slučaju sudske odluke da je štrajk organizovan nezakonito mogli da dobiju i otkaz.
Četiri lica su procesuirana zbog krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, te izvršeni pretresi na više lokacija u Nikšiću u okviru višemjesečne istrage pod kodnim nazivom "Drivers", saopšteno je iz Uprave policije.