Na crnogorskim putevima mnogi stradaju i od mobilnog

telefon-voznja1-400x280
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.09.2017. u 07:17

Na crnogorskim putevima se u drugom kvartalu ove godine dogodilo 1.477 saobraćajnih nezgoda, što je 22,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u posljednjoj Montatovoj statistici saobraćaja.

Osim toga, povećan je i broj nastradalih osoba.

“Nastradalih lica u drugom kvartalu 2017. godine iznosio je 725 (od čega je 699 povrijeđenih lica), što je za 18,5 odsto više u odnosu na isti kvartal 2016. godine”, navodi se u izvještaju.

Ove, nezavidne, statističke podatke, prema riječima vještaka saobraćajne struke Gorana Čarapića, u prvom redu treba pripisati nesavjesnim vozačima, pišu Dnevne novine.

Po njegovim riječima, najčešći uzrok nezgoda je neprilagođena brzina i njeno nedovoljno sankcinisanje, vožnja pod dejstvom alkohola ali i upotreba mobilnih telefona za volanom.

“Najčešće je uzrok saobraćajnih nezgoda sam čovjek. Dakle, neprilagođena brzina na putevima, nepropisno preticanje na pojedinim dionocama puta, vožnja pod dejstvom alkohola. Osim toga, mali broj vozača se podvrgava testiranju na psihoaktivne supstance odnosno droge, što takođe može uticati na bezbjednost u saobraćaju. Takođe je važno istaći da je uzrok nezgoda često upotreba mobilnih telefona što je vrlo opasno, jer pri tako velikim brzinama, za jednu sekundu se prolazi veoma veliki put pa je pojačan rizik od udesa”, navodi on.

Za prevazilaženje ovakvog stanja na cestama, Čarapić predlaže i konkretna rješenja.

“Svakako da bi dodatne sankcije ili neke represivne mjere dale rezultate jer su naše kaznene odredbe vrlo male zbog čega i nemaju naročitog uticaja na vozače. Drugačije bi bilo kada bi imali strožije kazne, oduzimanjem vozačke dozvole na duži period. Najmanji broj tih saobraćajnih nezgoda, koji je skoro i zanemarljiv, je uzrok samo vozilo ili put”, navodi on.

Dodaje da je potrebno i preventivno djelovati kroz učestale kontrole na putnim pravcima.

“Učestalim kontrolama a ne najavama da će se one vršiti na putevima, kako to rade u resornom ministarstvu, mogu se postići valjani rezultati. Kada imamo najavljene kontrole onda su vozači na oprezu, ali kada prođe taj period opet se vraćaju ustaljenim navikama – brzoj vožnji ili upotrebi mobilnog telefona za volanom”, navodi vještak.

 

Izvor: Dnevne novine

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.