Na fakultetima u Nikšiću mjesta za 740 brucoša

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) raspisao je Konkurs za upis 3.344 studenta u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore koji se finansiraju iz Budžeta.

Iz UCG-a su kazali da se prijave podnose elektronski 4. i 5. jula do 16 sati.

“Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice”, kazali su iz UCG-a.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore ove godine upisaće se 290 brucoša, i to na devet studijskih programa: Sociologija, Filozofija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Predškolsko vaspitanje, Psihologija, Obrazovanje učitelja i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

Filološki fakultet biće bogatiji za 330 studenata. Najviše mjesta – 80, predviđeno je na smjeru engleski jezik i književnost. Crnogosrki jezik i južnoslovenske književnosti pohađaće 45 studenata. Isto toliko mjesta ima za smjer srpski jezik i južnoslovenske književnosti.

Za francunski i italijanski jezik i književnost ostavljeno je po 45 mjesta, pet manje za njemački jezik. Za ruski je predviđeno 30 mjesta.

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje mjesta ima za 120 studenata, odnosno po 60 na smjerovima fizička kultura i zdravi stilovi života, te sportski novinari i treneri.

Iz UCG je saopšteno da se testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu se 6. jula.

“Raspored termina polaganja predmeta biće istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica”, naveli su iz UCG-a.

Oni su rekli da se prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu prema rasporedu koji će biti istaknuti na internet stranicama organizacionih jedinica, u periodu od 7. do 8. jula.

“Prijemni ispiti se organizuju za upis na sljedeće studijske programe: Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, Sportski novinari i treneri, kao i na stručno-umjetničke studijske programe”, kazali su iz UCG-a.

Naveli su da se će se upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiti zaključno sa 15. julom, prema rasporedu organizacionih jedinica.

Procedura prijavljivanja putem platforme dostupna je na sajtu www.upisi.edu.me.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Posjetioci muzičkog festivala „Lake fest“ i ove godine pokazali su društveno-odgovornu stranu, pa su u sklopu akcije “Rock&Recycle” ove godine skupili oko 15.000 iskorišćenih plastičnih čaša.
U Crnoj Gori se danas u saobraćaju očekuje umjerena, tokom dana pojačana frekvencija vozila, saopštili su iz Auto moto saveza i savjetovali opreznu vožnju i izbjegavanje putovanja u najtoplijem dijelu dana.