Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na Grahovu održan izviđački kamp za mlade iz RE populacije

NVO CAREP
 • Autor onogost.me
 • 03.07.2024. u 09:05
Centar za afirmaciju RE populacije - CAREP, u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore, organizovao je trodnevni kamp za 20 mladih iz ove populacije iz Opštine Nikšić i Plužine.

"Organizovanje izviđačkog kampa za djecu i mlade iz većinske, romske i egipćanske populacije promoviše inkluziju, toleranciju i međusobno razumijevanje. Kroz ovo iskustvo, mladi su se povezali sa prirodom, naučili vrijednosti izviđačkog pokreta i razvijali se kao samopouzdani, odgovorni i aktivni članovi zajednice”, objasnio je Nardi Ahmetović, izvršni direktor NVO CAREP.

Kako su kazali iz te NVO, u okviru projekta biće osnovana i samostalna izviđačka četa, koju će voditi mladi aktivisti i aktivistkinje NVO CAREP, a koja će mladima dati priliku da upoznaju vršnjake iz Crne Gore i Evrope, ali i organizuju brojne volonterske akcije.

"Kampovanje u prirodi je novo iskustvo za mene i mnogo mi je drago što sam upoznao nove ljude i proveo vrijeme sa njima. Nikada prije nisam učestvovao na izviđačkim aktivnostima i bilo mi je zabavno da stičem izviđačke vještine, da se snalazim u prirodi, učim da vežem čvorove i igram razne igre”, rekao je Smajo Hajrusi, učesnik kampa.

Kroz neformalno obrazovanje, uz pomoć korišćenja izviđačkih metoda, više od 2000 članova izviđačkog pokreta u Crnoj Gori uče različite vještine koje su im potrebne za život, upoznaju se sa dobrobitima volonterizma, a ekologiju i zaštitu životne sredine shvataju kao dužnost svakog pojedinca i čine sve da našu planetu ostave boljom nego što su je zatekli, ističu iz te NVO.

,,Izviđački kamp pruža sigurno i podržavajuće okruženje gdje mladi mogu da rastu, razvijaju svoje sposobnosti, grade prijateljstva i steknu samopouzdanje. Kroz različite izazove i aktivnosti uče važne životne vještine kao što su timski rad, donošenje odluka, upravljanje resursima i adaptacija na promjene. Radujemo se pridruživanju izviđačkoj porodici”, objašnjava Jelena Jovanović, koordinatorka projekta.

Kamp je održan od 25. do 27. juna u kampu Saveza izviđača Crne Gore na Grahovu, u Nikšiću. Kamp je jedna od aktivnosti projekta #Mladi, hrabri, glasni, podržanog od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Saobraćaj se u Crnoj Gori danas obavlja po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost. Zbog izrazito visokih dnevnih temperatura preporuka vozačima da za duža putovanja koriste rane jutarnje sate ili kasne poslijepodnevne.
  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.