Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na korak od epidemije malih boginja, svi na oprezu

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 30.05.2024. u 08:29
Registrovan je šesti slučaj morbila u Crnoj Gori. Inficirana je četrdesetdvogodišnja pacijentkinja u Pljevljima. Da je Crna Gora na korak od epidemije malih boginja prethodno su upozorili iz Instituta navodeći da još ne mogu da pronađu direktnu vezu među oboljelima, što bi moglo da znači da virus cirkuliše populacijom.

"Dok se region uveliko bori s epidemijom morbila, u Crnoj Gori za sada registrujemo prve slučajeve. Na korak smo od epidemije", kaže epidemiolog Milko Joksimović.

"Nama je kod morbila praktično dovoljno da imamo prenos između dvije osobe takozvani lanac transmisije, mi već možemo da kažemo da imamo epidemiju. Među pet slučajeva kod dva smo imali direktnu vezu sa boravkom u zemlje okruženja, konkretno BiH u tri ostala nismo našli jasnu epidemiološku vezu što može da bude vrlo nepovoljno i može nam ukazivati da virus cirkuliše u populaciji", ističe Joksimović.

Kolektivni imunitet, pogotovo među najmlađima u vrtićima, gotovo i da ne postoji - zato su svi na oprezu. Iz predškolske ustanove Ljubica Popović, u kojoj je za sada jedno oboljelo dijete, kažu da se pripremaju za neizvjesno ljeto. Za početak, obučavaju se u Institutu za javno zdravlje kako bi prepoznali simptome i reagovali na vrijeme.

"Uvijek imamo plan i idemo sa rezervom, ove godine ćemo otvoriti 4 vaspitne jedinice, ranije su bile dvije ili tri. Probaćemo da napravimo reorganizaciju jaslica kako bi bilo manje djece po grupama u jaslicama kako bi izbjegli epidemiju, a ja još jednom apelujem na roditelje - da još jednom razmisle o vakcinaciji", kazala je direktorica JPU Ljubica Popović Vesna Nikolić.

Statistika o broju vakcinisane djece nam, međutim, kaže struka, ne ide naruku. Umjesto poželjnih 95 procenata, u Crnoj Gori je oko 60 odsto vakcinisane djece.

"To u apsolutnim brojevima izgleda da je nešto preko 16.000 djece koja su mogla biti vakcinisana i trebala shodno uzrastu, nisu primili ni tu jednu dozu", poručuje Joksimović.

A da virus može izazvati ozbiljne komplikacije kod djece, stručnjaci uporno upozoravaju. Troje od desetoro oboljelih, kaže Joksimović, razvije neku od komplikacija među kojima su upala pluća, srednjeg uha i mozga.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Projekcija filma o uspješnim ženama sa invaliditetom „Treger“ biće održana večeras, sa početkom u 18 časova, u Nikšićkom pozorištu.