Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na rad sudova, tužilaštva, notara i izvršitelja 83 pritužbe

writing-1149962_640
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 02.02.2023. u 08:17
Ministarstvo pravde objavilo je godišnji izvještaj o nadzoru nad radom sudske i tužilačke uprave, te radom notara i javnih izvršitelja, uz tvrdnju da je podnijeto preko 80 pritužbi. Kako ističu, ukupno su podnijete 83 pritužbe, 40 na rad sudova, 11 na rad državnih tužilaštava, sedam za rad notara i 25 na rad javnih izvršitelja. U Izvještaju se navodi da je kod tih subjekata nadzor vršila pravosudna inspekcija, tokom 2022. godine.

Kako je objavljeno u pomenutom dokumentu, kada su u pitanju pritužbe na rad sudova, one su se najčešće odnosile na na rad sudija i predsjednika sudova.

"U 2022. godini podnijeto je ukupno 40 pritužbi na rad sudova, a Ministarstvo pravde je postupilo po 39 pritužbi, dok se jedna pritužba nalazi u radu. Razmatrajući podnesene pritužbe pravosudni inspektori su utvrdili da su se u većini slučajeva odnosile na rad sudija i predsjednika sudova u konkretnom sudskom predmetu i u tim slučajevima su prosljeđivane na nadležnost predsjednicima sudova i Sudskom savjetu kao nadležnim organima, o čemu su podnosioci blagovremeno obavještavani", ističu iz Ministarstva pravde.

Navode da su se pritužbe podnesene na rad državnih tužilaštava u većini slučajeva odnosile na rad državnih tužilaca i rukovodilaca tužilaštava.

"Ministarstvu pravde je predato ukupno 11 pritužbi na rad državnih tužilaštava. Postupljeno je po svim pritužbama. Razmatrajući ih, pravosudni inspektori su utvrdili da su se pritužbe u većini slučajeva odnosile na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava i u tim slučajevima iste su prosleđivane na nadležnost rukovodilaca tužilaštava i Tužilačkom savjetu, kao nadležnim organima, o čemu su podnosioci blagovremeno obavještavani", istakli su iz Ministarstva pravde.

U prethodnoj godini podnijeto im je ukupno sedam pritužbi na rad notara, a u postupku po pritužbama, odmah nakon prijema, Ministarstvo je kopiju dostavljalo notaru na koga se odnosi sa zahtjevom za izjašnjenje i dostavljanje kopije spisa predmeta radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

Iz Ministarstva pravde navode da je po svim podnijetim pritužbama postupljeno blagovremeno, na način da su četiri pritužbe proslijeđene nadležnom osnovnom sudu na odlučivanje, za dvije pritužbe je ministarstvo utvrdilo da nisu osnovane, dok je u postupku po jednoj upućena inicijativa disciplinskom tužiocu za pokretanje disciplinskog postupka.

Ističu da je disciplinski tužilac na osnovu inicijative pokrenuo disciplinski postupak pred Prvostepenom disciplinskom komisijom.

Broj pritužbi na rad javnih izvršitelja, navode iz Ministarstva pravde, bilo je 25, a pravosudni inspektori su utvrdili da su 23 pritužbe bile neosnovane.

"Razmatrajući podnesene pritužbe, izjašnjenja javnih izvršitelja i dostavljene spise predmeta, pravosudni inspektori su utvrdili da su 23 pritužbe bile neosnovane, o čemu su podnosioci blagovremeno obaviješteni, dok se dvije pritužbe nalaze u radu", zaključili su iz Ministartsva pravde.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci