Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na sajtu Skupštine peticija za zabranu TikToka

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 19.05.2023. u 08:03
Zbog neprijemjerenog sadržaja koji je dostupan na TikToku, peticija za zabranu te društvene mreže pokrenuta je i na sajtu Skupštine Crne Gore objavljena. Potpisi su prikupljeni. S obzirom na to da bi ukidanje podrazumijevalo ugrožavanje slobode izražavanja, gašenje TikToka jedva da je moguće.

Ipak, struka kaže da zabrana nije najbolje rješenje, već edukacija.Telefoni često u rukama, more sadržaja pred očima. Sve to interesantnije je od okoline. Tako i društvena mreža TikTok. I dok na toj platformi, jedni kreiraju sadržaj kako bi postali popularni, drugi ubijaju dosadu, traže uzore ili zadovoljavaju znatiželju.

Upravo zbog negativnog uticaja koji TikTok može imati na mlade, na sajtu Skupštine Crne Gore, objavljena je peticija i prikupljeni su potpisi za zabranu te društvene mreže. Ipak, kako kažu iz Agencije za elektronske medije, ukinutiTikTok neće biti jednostavno.

"Procedura zabrane mreže prije svega podrazumijeva ugrožavanje slobode izražavanja, što je oblast regulisana našim Ustavom. Samim tim, ulazak u ovu priču i potencijalno gašenje mreže je komplikovan proces s neizvjesnim ishodom bez obzira što možda postoje sadržaji koji se nama kao korisnicima ne sviđaju", kazao je Branko Bošković iz Agencije za elektronske medije.

Da roditelji treba da budu vodiči djece u digitalnom svijetu, te da je edukacija najjače oružje kada su u pitanju opasnosti na mrežama, smatra struka. Kažu da ukidanjem jedne društvene mreže, problem ne može biti riješen.

"Ako olako zabranimo TikTok koja je garancija da djeca neće otići na drugu društvenu mrežu. Ako ih ne naučimo kako da koriste, kako daprijave neprimjeren sadržaj, kako da ne omalovažavaju druge i time spriječimo nasilje svi ovi problemi će se nastaviti na bilo kojoj drugoj mreži", kazala je ekspertkinja za sajber bezbjednost Katarina Jonev.

Ipak, Joneva TikTok izdvaja kao najmanje bezbjednu mrežu.

"TikTok ima ogroman uticaj na djecu. Ona su najaktivnija grupa korisnika lai i najranjivija. Tiktok utiče na njih kroz nprporemaćaj u ponašanju, ishrani. Oni su izloženi lažnim modelima", ističe Jonev.

I dok provodimo vrijeme na TikToku i društvenim mrežama, sat otkucava i život prolazi.

Pitanje je da li smo predaleko pobjegli od stvarnosti.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – drama “Bajkeri”, horor “Egzorcizam”, horor “Ubod” i animacija “Gojazan ja 4”, koja će biti pretpremijerno prikazana od 22. juna.