Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na smotri dječje recitacije 70 učesnika

Dječji savez Nikšića
 • Autor onogost.me
 • 11.05.2024. u 09:12
Dječji savez organizovao je, uz podršku Muzičke škole"Dara Čokorilo", 47. po redu Opštinsko takmičenje recitatora za učenike srednjih i osnovnih škola.

''Riječ je o jednom od kulturnih događaja sa najdužom tradicijom u gradu pod Trebjesom, koji iz godine u godinu podstiče razvoj govorničkih sposobnosti kod djece, osjećaj za umjetnost i takmičarski duh, u cilju otkrivanja mladih talenata'', rekla je Ratka Radunović, sekretarka Dječjeg saveza.

Na takmičenju učestvovalo je 70 učenika/ca, među kojima 14 srednjoškolaca i 56 osnovaca.

''Članovi žirija, istaknuti pjesnici iz našeg grada Dušan Govedarica, Gordana Sarić i Jovan Drašković pratili su, vrednovali i ocjenjivali ovogodišnje recitatore i donijeli pravu odluku’’, navela je Radunović nakon takmičenja koje je održano ove sedmice u Muzoškoj školi ''Dara Čokorilo''.

Najbolji recitator u kategoriji srednjoškolaca je Dušan Bulatović iz Gimnazije ,,Stojan Cerović”, čiji mentor je profesorica Ana Samardžić. Drugo mjesto pripalo je Jovanu Lasici, takođe učeniku  Gimnazije, sa kojim je radio profesor Darko Terić. Maša Milatović iz Prve srednje strucne skole (mentor Ana Delić) i Katarina Vorotović iz Ekonomske škole (mentor Vesna Josipović) podijelile su treće mjesto na ovogodišnjem takmičenju.

U mlađem uzrastu najbolja je bila Vasilisa Mijušković iz Osnovne škole "Ratko Žarić" (mentor Nada Manojlović). Damjan Varajić iz OŠ ,,Radoje Cizmovic” (mentor Milica Jelić) zauzeo je drugo mjesto, dok su Kosta Bataković iz škole "Milija Nikčević" (mentor Mira Nikolić) i Mia Golubović iz iste skole (mentor Gina Memedović) podijelili treće mjesto.

U kategoriji srednjeg uzrasta, Milica Kankaraš iz OŠ ,,Braća Labudović” (mentor: Verica Ostojić) osvojila je prvo mjesto. Drugi je bio Veljko Nikolić iz OŠ ,,Luka Simonović” (mentor: Žana Matović). Treće mjesto su podijelili  Mia Drašković iz OŠ ,,Olga Golović” (mentor Olivera Vujović) i Mina Bogdanović iz iste škole (mentor Mirjana Vujović).

Radunović je naglasila da su neki od kriterijuma za ocjenjivanje najboljih bili kvalitet učesnika, izbor teksta i njegova prilagođenost uzrastu i polu, intonacija, pravilan akcenat, dikcija, ritam, tempo i intenzitet kazivanja, stav govornika, govor koji mora biti prirodan i jednostavan, sličan svakodnevnom…

''Za prvoplasirane učenike obezbijeđene su knjige, zvučnici, slušalice, lijepi rokovnici. Pohvele je dobilo 19 učenika za kvalitetan nastup. Snežana Pejović iz Dječjeg saveza mi je momogla da sve protekne u najboljem redu'', dodala je Radunović.

Opštinsko takmičenje recitatora realizovano je uz podršku Muzičke škole i Zakmičenje je održano uz finansijsku pomoć Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić.

 

 

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crnogorski građani su, putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ od 22. decembra prošle godine do kraja marta ove godine, poslali 463 prijave od kojih se najveći broj odnosi na kršenje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).
  Stručnjaci upozoravaju da djeca, prilikom upisa u prvi razred iz godine u godinu pokazuju sve lošije motoričke sposobnosti na testiranjima. Gojazost, slabiji vid i govor te loše držanje tijela samo su neki od poremećaja s kojim se djeca susrijeću. Razlog je što su najmlađi sve više pored ekrana a sve manje napolju.