Na Trebjesi održano takmičenje u gimnastici: “Mladima približiti sve blagodeti zdravih stilova života”

EUM “Zeleni centar”
 • Autor onogost.me
 • 14.07.2023. u 12:05
U street workout parku pod Trebjesom organizovano je osmo takmičenje u gimnastičkim street workout & calisthenics disciplinama na kome je učestvovalo 66 takmičara iz Crne Gore, što je do sada najveći broj takmičara.

Takmičenje, kojim je obilježen 13. jul, Dan državnosti, organizovao je gimnastički klub “Montenegro street workout” i Ekološko udruženje mladih „Zeleni centar“.

Učesnici su se takmičili u pet disciplina podijeljenih u dvije kategorije – ispod i preko 18 godina.

Krsto Premović je, kao i prošle godine, pobjedio u disciplini freestyle, Aleksa Kovačević bio je najbolji u disciplini propadanje na razboju do 18 godina, dok je u istoj disciplini, ali u uzrastu preko 18 godina, najbolji bio Filip Vujović, koji je ponovio prošlogodišnji uspjeh.

Kovačević je osvojio prvo mjesto i u disciplini zgibovi na vratilu do 18 godina, dok je u starijoj kategoriji najbolji bio Milovan Gačević. Najstariji takmičar, Saša Ražnatović, ponovio je prošlogodišnji rezultat i osvojio prvo mjesto u disciplini zgibovi za veterane. Žene su se takmičile u disciplini trbušnjaci i prvo mjesto je osvojila Zorica Mijanović.

Za najbolje takmičare organizatori su, pored pehara, medalja i diploma, obezbijedili i specijalne nagrade – weighted vest prsluke, kao i set elastičnih traka za djevojke.

Na početku takmičenja učesnicima su se obratili Milan Jovićević, ispred Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, koji je ukazao na važnost održavanja ove sportske manifestacije, kao i Miloš Džiknić, predsjednik Gimnastičkog kluba “Montenegro Street Workout”.

Džiknić je istakao značaj calisthenics-a, koji predstavlja kombinaciju niza gimnastičkih vježbi u kojima sportista koristi sopstvenu težinu tijela kao opterećenje, bez upotrebe tegova i suplemenata.

“S obzirom da poslednjih 20 godina doživljava veliku ekspanziju na prostoru Balkana i sve više dobija na popularnosti među mladima u svijetu, glavni cilj takmičenja je promocija gimnastičkih calisthenics disciplina i zdravih stilova života, pa se najviše pažnje daje vježbama sa ponavljanjima, kako bi se mogao prijaviti, aktivirati i motivisati što veći broj mladih, da se bave ovom vrstom sporta, koji ne poznaje starosne granice. Ujedno želja nam je bila da mladima približimo sve blagodeti zdravih stilova života, kroz bavljenje ovim sportom, i stvorimo kod njih dobre navike koje će doprinijeti njihovom razvoju i ostvarivanju rezultata na različitim životnim poljima, s obzirom da je naučno dokazano da bavljenje baznim sportovima kao što je gimnastika, doprinosi jačanju psihe i pozitivnom životnom razmišljanju kao i postizanju boljih rezultata u školi.

Uz vježbe koje pogađaju veći broj grupa mišića na tijelu, razvijate se pravilno i u skladu sa svojim tjelesnim predispozicijama i stvarate dobre životne navike jer ovo nije samo sport već i stil života u kojem vodeći računa kako o ishrani tako i o treningu, razvijate i duh i tijelo“, kazao je Džiknić.

Za regularnost takmičenja bile su zadužene sudije Nikola Lončarević, Almin Gerina, Ivan Vuković, Stanko Baucal, Boris Martinović, Goran Tomanović i Dušan Ivanović, dok su zapisničari i fotoreporteri bili Dragutin Kočet, Sofija Đukanović, Teodora Lazarević i Marko Banović.

Ovogodišnje takmičenje održano je uz podršku Gimnastičkog Saveza Crne Gore, Opštine Nikšić, Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, a pomogli su i Coca Cola Hellenics, Vector System Security, Sportski centar „Trim“, Školica sporta „Talenat“, Lake Fest, Sport trofej „Nikšić“ i „AbakusWeb“.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.