Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na Trgu slobode predstavljeni rezultati projekta ”Zajednički odgovor”

 • Autor onogost.me
 • 28.06.2024. u 14:37
Završetak prekograničnog projekta Zajednički odgovor obilježen je predstavljanjem dijela opreme i vozila, koji su kroz ovaj projekat nabavljeni za potrebe Službe zaštite i spašavanja.

''Tokom obraćanja istaknuti su glavni rezultati projekta koji uključuju organizovanje više treninga, terenskih vježbi namijenjenih spasiocima, kao i informativnih događaja kojima se dao doprinos jačanju kapaciteta za odgovor na različite vrste nepogoda, ali i unapređivanju nivoa svijesti stanovništva o glavnim rizicima, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučaju određene nepogode'', naveli su iz organizacije FORS Montenegro koja je partner na ovom prekograničnom projektu, a tokom kojeg su se medijima obratili Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Goran Tripković komandir odjeljenja u Službi zaštite i spašavanje Nikšić, Alisa Gekić, direktorica Udruženja za preduzetništvo i posao LiNK iz Mostara i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Kako su naaglasili, nabavljena je oprema i sredstva u vrijednosti 134.275 eura bez PDV-a za službe zaštite i spašavanja iz opština Nikšić, Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Plužine, Danilovgrad, Kolašin i Mojkovac, kao i za Gorsku službu spašavanja Crne Gore i PSD „Javorak iz Nikšića.

''Nabavljena oprema i sredstva uključuju opremu za zaštitu i spašavanje u slučaju požara, ronilačku opremu, komunikacionu opremu, opremu za spašavanje sa visina i dubina i komandno vozilo za Službu zaštite i spašavanja u Nikšiću. Pet službi zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i to iz opština Pljevlja, Žabljak, Šavnik Mojkovac i Kolašin su po prvi put dobili potrebnu komunikacionu opremu i time postali dio TETRA sistema veze koju koriste samo specijalističke spasilačke službe'', navodi se u saopštenju sa događaja.

Posebna vrijednost projekta, smatraju, ogleda se u prekograničnoj saradnji između ljudi i institucija iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji se bave poslovima zaštite i spašavanja.

''Projekat je uključivao niz zajedničkih aktivnosti koje su omogućile jačanje saradnje i razmjenu znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti'', objasnili su iz FORS-a povodom završetka projekta.

Projekat ''Zajednički odgovor'' je finansirala Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansiralo Ministarstvo javne uprave. Ukupna vrijednost projekta je bila preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru je iznosila oko 255.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije 213.000 eura.

U Crnoj Gori projekat realizovao FORS Montenegro u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je bila vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Sutjeska će naredne sezone u NLB ABA2 ligi igrati u grupi B protiv Vojvodine, Bosne i Rabotničkog, odlučeno je na žrijebu.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.