Na Trubjeli održan istorijski čas posvećen palim borcima tog kraja

ubnor1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.04.2016. u 13:00

Predstavnici UBNOR-a i antifašista Nikšića posjetili su danas Spomenik palim borcima na Trubjeli i podsjetili na značaj Rudina i Trepača u oslobodilačkim ratovima.

To je bila prilika za prisjećanje na poginule borce, a Blažo Nikolić, član Opštinskog odbora UBNOR-a, istakao je žrtvu koju su podnijeli borci i mještani tog kraja.

”Ukupno 124 borca sa tog područja dali su svoje živote na Pljevljima, Neretvi, Sutjesci, Beogradu i Sremskom frontu i drugim bojištima na jugoslovenskim prostorima. Njihova svijetla imena, kao i imena 38 žrtava fašističkog terora nas opominju da čuvamo slobodu”, rekao je on i napomenuo stradanja Rudina i Trepača u ostalim ratovima u XX vijeku.

”Okupilo nas je trajno patriotsko i antifašističko opredjeljenje da sa dubokim pijtetetom odamo dužnu počast, ispred ovog monumentalnog spomenika, borcima bivše Rudinsko-trepačke opštine palim u Prvom i Drugom balkanskom ratu, Prvom svjetskom ratu i NOB-u i socijalističkoj revoluciji”, rekao je Nikolić i dodao da je ovo pravo mjesto i vrijeme za prisjećanje na pregaoce koji su svojim znanjem i radom doprinijeli da se podigne ovaj spomenik, za trajno sjećanje i zahvalnost naroda ovog kraja, svima koji dadoše svoje živote za slobodu domovine. 

On je govorio i o daljoj istoriji tog kraja koji je poznat kao nikšićke Rudine.

”Naseljavanje Rudina počelo je od početka druge polovine XIX vijeka, ili preciznije poslije bitke na Grahovcu 1858. godine, od kada je i moć Osmanlija počela da slabi, a naseljavanje većinom iz Katunske nahije, postalo masovnije. Tako, već 1877. godine u oslobađanju Nikšića učestvovale su tri rudinske čete, ali nema preciznih podataka o broju poginulih i ranjenih u ovoj ratnoj operaciji. Slobodarski zavjet predaka, boreći se za krst časni i slobodu zlatnu, časno su ispunili borci iz sastava Rudinsko-trepačkog bataljona”, kazao je Nikolić.

Slobodan Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, zahvalio se izviđačima samostalne čete ”Orlovi”, koji su prije četiri godine sanirali spomenik.

”Spomenik je podignut 1982. godine, ali je prije četiri godine moralo da se uradi dosta na sanaciji stepeništa. Nadam se da će ovakvih primjera biti još”, izrazio je očekivanje Mirjačić.

Ovom prilikom porodici pokojnog Mirka Božovića uručena je jubilarna medalja SUBNOR-a Crne Gore za njegov izuzetan doprinos Boračkoj organizaciji, dok je Povelja za značajan doprinos radu UBNOR-a dodijeljena Branku Koprivici, novinaru i publicisti, koji se decenijama bavi temama iz NOB-a.

Svečanosti su prisustvovali izviđači samostalne čete „Orlovi“ i odreda „Straševina“ iz OŠ „Jagoš Kontić“, kao i članovi porodica poginulih boraca. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.