Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Načelnik MUP-a pod sumnjom da je lažirao papire za ukradeno auto

panorama_nk
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.07.2016. u 05:56

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije, sprovodi izviđaj protiv aktuelnog načelnika Službe za kancelarijske opšte i pomoćne poslove u MUP-u Vladana Delića, a zbog sumnje da je počinio krivična djela "zloupoteba službenog položaja" i "falsifikovanje isprave".

Ovu informaciju za Dnevne novine zvanično je potvrdio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić, koji je objasnio da izviđaj još nije završen zbog nemogućnosti pribavljanja određenih dokaza iz objektivnih razloga.

"Policija je prikupila tražena obavještenja i dokaze po zahtjevu tužioca i nakon kompletiranj a dokaznog materijala i završenog vještačenja biće donijeta odluka u predmetu", saopštio je tužilac Šekarić.

Policija mu oduzela auto

Dnevne novine saznaju da je izviđaj protiv aktuelnog načelnika MUP-a pokrenut još prije nekoliko mjeseci na osnovu sumnji da je ranije, u vrijeme dok je bio inspektor za razbojništva u Nikšiću, počinio niz krivičnih djela.

Njegove kolege prikupile su informacije i dokaze, koji ga sumnjiče da je falsifikovao isprave tako što je vozilo "ford", koje je ukradeno u inostranstvu, registrovao na svoje ime.

"Sumnja se da je to učinio tako što je iskoristio dokumentaciju vozila, iste marke, samo druge boje, koje je zapaljeno u požaru na području Herceg Novog. Prethodno je navodno upodobio boju i brojeve šasija na ukradenom vozilu, sa dokumentacijom zapaljenog automobila", objasnio je sagovornik blizak istrazi.

Policija je od Delića oduzela ukradeno vozilo, a prema nezvaničnim informacijama sprovedeno je i forenzičko vještačenje, kojim se dokazuju elementi krivičnog djela.

Radne sate pisao i tokom odmora?

Prvi čovjek za logističke poslove u MUP-u sumnjiči se i da je tokom prethodnog radnog angažmana u Nikšiću, u više navrata sačinjavao fiktivne službenu dokumentaciju, sa kojom je inicirao tužbene postupke protiv MUP-a.

U tim dokumentima je, kako sumnjaju iz policije, prikazivao veliki broj radnih sati, radno angažovanje, noću, prekovremeni rad vikendom i u vrijeme državnih praznika.

"Kontrolom je utvrđeno da je Delić sačinjavao samostalno fiktivne službena akte protivno internim procedurama MUP-a i u istima prikazivao da je bio vanredno radno angazovan u vrijeme kada je bio na godišnjem odmoru, sve u cilju pribavljanja pritivpravne finansijske koristi, a na štetu imovine MUP-a i budžeta. Policija sve dokaze dostavila tužilaštvu, koje trenutno sprovodi finansijska vještačenja", navodi sagovornik blizak istrazi, i dodaje da policija i dalje ispituje Delićevo postupanje zbog sumnje da je radio protivno zakonu i na aktuelnoj načelničkoj poziciji, u čijoj nadležnosti je briga oko velikog dijela imovine MUP-a. 

Ime Delića u bazi Interpola

Dnevne novine saznaju da se Delićevo ime nalazi i u evidencijama evropskih država i u Interpolovom sistemu, u kojem je tretiran kao osoba sklona izvršenju krivičnih djela protiv imovine teške krađe, razbojništva i razbojničke krađe.

“Na to ukazuje i obavještenje Interpola Rim iz juna prošle godine, u okviru istrage koju sprovodi crnogorska policija. U tom obavještenju se navodi da je aktuelni načelnik za logistiku bio hapšen u Italiji, da je boravio u zatvoru u Veroni, iz kojeg je izašao 1990. godine. I regionalne policije ga tretiraju kao bezbjednosno interesantnu osobu", tvrdi sagovornik blizak istrazi.

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” - saznaju nezvanično “Vijesti”.
Od premijera Milojka Spajića i predstavnika više partija brojne reakcije na govor predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića. On je, kako prenose mediji, prilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu, kazao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.