Nagrađeni projekat NVO “Pro futuro“: Umjetnički program sedmog Bedem festa

1472737_708141892596331_5817335118714701679_n
Miloš Zvicer
  • Autor onogost.me
  • 09.06.2016. u 06:49

Bedem fest i ove godine donijeće Nikšiću mnogo dobre i pozitivne energije, te izvjesne turističke promocije, ali osim muzičkog, važan segment činiće i umjetnički program tog festivala.

Kako navodi direktor Bedem festa i NVO „Pro futuro, Petar Šundić, tvorac ove godine najbolje ocijnjenog NVO projekata pod nazivom „Umjetnički program sedmog Bedem festa“,   radi se jednom širem kulturološkom aspektu Bedem fetsa i njegove uloge koju ostvaruje u različitim segmentima umjetnosti i kulturi življenja.

„ Svjesni značaja festivala, kao fenomena koji osvaja tržište i publiku širom svijeta, i ove godine ćemo našim posjetiocima ponuditi sjajne stvari, inspirisani prije svega potrebom da nikšicka tvrđava bude u fokusu.  Osnovni smisao umjetničkog programa jeste da damo svoj doprinos u kreiranju i promociji  imidža Nikšica, kao grada urbane kulture, bogate tradicije i kulturnog života na gradskoj tvrdjavi, kao grada obnovljene i prepoznatljive scene velikog broja mladih afirmisanih bendova i umjetnika“, navodi Šundić.

On objašnjava da je njihova dugoročna vizija usmjerena u pravcu potpunog oživljavanja kulturnog života zaboravljenog bedema.

„ Prema našem uvjerenju zasnovanom na sedmogodišnjem radu i trajanju, realizacija ove platforme pozitivno će uticati na dalji rast imidža i atraktivnosti kulturne i ukupne ponude Nikšića“, jasan je Šundić.

U tom smislu, kako ističe, umjetnički program Bedem festa baviće se prezentovanjem i promocijom sopstvene kulture i tradicije široj publici, promocijom gradske tvrđave kroz organizaciju likovne kolonije “Pogled s Bedema”, povećanjem broja kulturnh sadržaja na bedemu u cilju postepenog oživljavanja samog lokaliteta bedema, afirmacijom lokalne demo scene, promocijom paraolimpizma i potencijala osoba sa invaliditetom, promocijom duha zajedništva, entuzijazma i volonterizma kao vrijednosti od velikog značaja za uspješnu realizaciju projektnih aktivnosti

„ Likovna kolonija “Pogled s Bedema” okupiće 5 studenata likovne akademije i 5 afirmisanih slikara iz Nikšića koji će tokom trajanja sva 3 dana umjetničkog i muzičkog programa Bedem festa, na bazi ličnih impresija i doživljaja na platno prenijeti svoju inspiraciju sa motivima starog grada bedema“, kaže on i dodaje da će nakon toga biti organizovana izlozba radova i to baš 18. septembra povodom praznika oslobodjenja Nikšića.

Dio projekta će biti i biciklistička tura “Bedem karavan”,  kao segment promocije zdravih stilova života i turističke promocije grada.

„  Ideja je da pozovemo rekreativne bicikliste da na festival dodju biciklom, sačine neki video materijal na putu do Bedema i tokom njihovog boravka u Nikšiću. Time ćemo stvoriti sjajne uslove i za promociju znamenitosti grada“ , objašnjva Šundić.

On poseban akcenta stavlja na nastavak aktivnosti koje imaju za cilj promociju potencijala osoba sa invaliditetom.

„ Na ceremoniji svečanog otvaranja festivala, imaćemo to zadovoljstvo da ugostimo i predstavimo naše paraolimpijce, uz goste iz Paraolimpijskog Komiteta Crne Gore. Obzirom da je rijeć o paraolimpijskoj godini, dosli smo na ideju da na originalan naćin ispratimo naše paraolimpijce u Rio“, kaže Šundić.

On na kraju poručujue kako je uvjeren da će svi u organizaciji svojim projektom izazvati pozitivne reakcije ukupne javnosti i da će kao i prethodnih godina, na sebi svojstven način, ostaviti pečat.

Za realizaciju ovog projekat NVO „Pro Futuro“ dobila je 4.331 euro. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.