Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Najavili protest, koncesionar obavezan da izvrši sanaciju površina rudokopa

Udruženja građana nadomak rudokopa Zagrad/Facebook
 • Autor onogost.me
 • 13.01.2024. u 08:33
Iz Udruženja građana nadomak rudokopa Zagrad saopštili su da će održati protest, a da će konkretan termin biti objavljen nakon skupštinskog zasijedanja Udruženja, nakon čega u skladu sa protokolom biti obaviješteni institucije, građani, mediji, šira društvena zajednica.

Oni su u objavi na Fejsbuk stranici kao razlog protesta naveli nezadovoljstvo zbog toga što firma Uniprom metali nije izvršila sanaciju rudokopa Zagrad.

“Koncesionar (Uniprom Metali) je obavezan u skladu sa članom 15. Ugovora o koncesiji da izvrši rekultivaciju i sanaciju površina na rudokopu Zagrad. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je nedavno pojasnio da je odlukom  Vlade konstatovano  u septembru mjesecu 2023. godine da je  prestao eksploatacioni proces na rudokopu Zagrad. On je naglasio da je ovo rudno nalazište sa aspekta boksita iscrpljeno. Da rekultivacija površina  na osnovu Ugovora o koncesiji  je obavezna, ali je koncesionar (Uniprom Metali) uputio Opštini  ponudu  kojom teži  vršenje eksplotacije kamena za potrebe nasipanja puteva u Nikšiću. Ministar je naglasio, da će se po tom osnovu izjasniti Vlada u skladu sa mišljenjem Opštine i konkretnim zahtjevom za produženje koncesije”, navode iz Udruženja građana nadomak rudokopa Zagrad.

Oni kažu da je bez obzira na eventualni produžetak koncesije za eksploataciju kamena, koncesionar obavezan Ugovorom da izvrši sanaciju površina na kojima je završena eksplotacija boksita. Dodaju da je bio u obavezi da sanira javne puteve koji su devestarani jer se pružaju kroz kop, i druge probleme koji se manifestuju kroz usijeke,  kosine, prašinu.

“Koncesionar je započeo simbolično  rekultivaciju  2017. godine jednu minimalnu  površinu. Tada smo očekivali da će biti to uspješan početak cjelovite rekultivacije, ali tu se stalo. Od svih kopva na teritoriji Župe, ovaj na Zagradu je u naseljenom mjestu. Stoga nećemo dozvoliti u bilo kojoj varijanti da se sanacija površina ne sprovede”, naveli su iz Udruženja građana nadomak rudokopa Zagrad.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Treba da riješe to, koliko je samo sa Zagrada odvezeno boksita. Ne trebate dozvoliti, podrška iz Kuta.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
  Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.