Najviše novca trošimo na hranu i piće, najmanje na obrazovanje

euro_novac_reuters_main1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 19.06.2016. u 15:52

Ukupno raspoloživa sredstva domaćinstava u Crnoj Gori prošle godine su dostigla 123,72 miliona eura, dok su lična i potrošnja iz sopstvene proizvodnje zajedno iznosile 118,27 miliona eura.

To je saopšteno iz MONSTAT-a na osnovu ankete koju je ta institucija sprovela o potrošnji domaćinstava u prošloj godini.

Na ličnu potrošnju odnosilo se 113,39 miliona eura, a na onu iz sopstvene proizvodnje 4,88 miliona eura. Domaćinstva su najviše novca potrošila na hranu i bezalkoholna pića, 36,32 miliona eura, stanovanje, vodu i struju, 16,99 miliona i transport 12,53 miliona.

Najmanje novca potrošeno je za obrazovanje, 2,93 miliona eura.

U kategoriji lične potrošnje iz sopstvene proizvodnje na hranu i bezalkoholna pića se odnosilo 4,15 miliona eura, alkoholna 139,32 hiljade, a ogrijevna drva 590,09 hiljada eura.

Anketa je pokazala i da su najveći dio raspoloživih sredstava crnogorska domaćinstva u prošloj godini ostvarila od zarada i nadnica, kao i prihoda po osnovu penzijskog osiguranja. 

Mjesečno na raspolaganju 644, lična potrošnja 590 eura

Prema podacima MONSTAT-a, ukupna raspoloživa sredstva domaćinstava u prosjeku su na mjesečnom nivou iznosila 644 eura, dok je lična potrošnja dostizala 590 eura za mjesec. 

Domaćinstva su najviše novca izdvajala za hranu i bezalkoholna pića, prosječno 189 eura mjesečno, stanovanje, vodu i struju 88 eura, transport 65 eura, a najmanje za obrazovanje 15 eura.

Prosječne mjesečne zarade i nadnice domaćinstava prošle godine su iznosile 378 eura, dok su prihodi po osnovu penzijskog osiguranja dostigli 182 eura za mjesec.

Ukupna raspoloživa sredstva po članu domaćinstva na mjesečnom nivou su iznosila 199, dok je ukupna lična potrošnja člana za mjesec dostizala 182 eura.

Crnogorska domaćinstva su, kada je riječ o prehrambenim proizvodima, najviše novca mjesečno izdvajala za meso, ukupno 10,97 miliona eura, mlijeko, sir i jaja 9,14 miliona, hljeb i žitarice 5,98 miliona, povrće 4,36 miliona i voće 2,68 miliona eura.

Domaćinstva su za duvan u prošloj godini mjesečno izdvajala tri miliona, za odjevne predmete 5,76 miliona, a cipele i drugu obuću 4,3 miliona eura. Za električnu energiju je u prosjeku na mjesečnom nivou potrošeno 8,98 miliona eura, čvrsta goriva 2,79 miliona, a za snabdijevanje vodom 1,9 miliona eura.

Prema podacima MONSTAT-a, domaćinstva su prošle godine za telefonske i telegrafske usluge mjesečno trošila oko 6,42 miliona eura, goriva i maziva za vozila 6,13 miliona, a za farmaceutske proizvode 2,9 miliona eura. Na prevoz putnika drumom potrošeno je 3,13 miliona eura mjesečno, za proizvode za redovno održavanje stana 1,79 miliona, a za održavanje i popravku vozila 987,35 hiljada eura.

U kafićima i restoranima 3,47 miliona eura

Domaćinstva su u prošloj godini u restoranima, kafićima i slično mjesečno potrošila 3,47 miliona eura, za više i visoko obrazovanje 2,75 miliona, a za frizerske, kozmetičke i druge lične usluge 2,12 miliona eura.

Iz MONSTAT-a su saopštili da su u anketi o potrošnji domaćinstava prikupljeni podaci o prihodima i potrošnji domaćinstava, odnosno o osnovnim elementima lične potrošnje, nekim važnijim pokazateljima životnog standarda, ali i o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava. 

U anketi je, kako su objasnili, primijenjen dvoetapni stratifikovani uzorak, sa popisnim krugovima kao primarnim i domaćinstvima kao sekundarnim jedinicama izbora. 

Na godišnjem nivou uzorak je 1,82 hiljade domaćinstava, a svakog mjeseca se bira 19 popisnih krugova, odnosno 152 domaćinstva. U anketi je učestvovalo skoro 1,32 hiljade domaćinstava u Crnoj Gori, što je 72,26 odsto ukupnog broja u uzorku. 

 

Izvor: CDM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.