Nakon više “probijenih”, stiže novi rok: Očekuju da Dom za stare počne sa radom u januaru

Marija Goranović
 • Autor Marija Goranović
 • 11.01.2023. u 08:18
Mart, pa novembar – propali su rokovi u toku 2022. za useljenje prvih korisnika u Dom za stare u Nikšiću.

Nakon brojnih “probijenih”, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja stiže novi rok.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja očekuje da ustanova počne sa radom u toku januara 2023. godine“, navodi se u odgovoru koji je portalu Onogošt dostavljen iz tog resora.

Rekonstrukcija objekata nekadašnje kasarne počela je u septembru 2019, a završetak radova i useljenje prvih korisnika bilo je planirano do kraja 2021.

Pandemija koronavirusa, nabavka medicinske opreme, neki su od razloga zbog čega se kasni sa otvaranjem, ponavljaju iz Ministarstva.

„Prema implementacionom ugovoru obaveza Opštine Nikšić je da obezbijedi infrastrukturne priključke, kao i da formira komisiju za tehnički prijem. Trafostanica, odnosno priključak struje, od strane Opštine obezbijeđen je tek 25. avgusta 2022. godine, nakon čega su se stekli uslovi da se izvrši tehnički prijem objekata“, naveli su iz Ministarstva.

Kao ističu, imenovan je vršilac dužnosti direktora i formiran Upravni odbor.

„Usvojen je akt o sistematizaciji radnih mjesta (predviđeno 130 radnih mjesta), plan rada statut ustanove, kao i budžet (1,4 miliona eura + prihodi ustanove). U toku 2021. godine sprovedene su procedure prijema određenog broja stručnih radnika“, piše u odgovoru.

Izgradnju Doma finansira dijelom Regionalni stambeni fond, a dijelom Vlada Crne Gore. Od ukupno 208 mjesta, pola je namijenjeno za raseljena i interno raseljena lica.

Kada Dom otvori vrata svojim korisnicima, pored smještaja, najstarijim građanima ponudiće usluge poput radno okupacione terapije, fizioterapije, psihosocijalne podrške primarne zdrastvene zaštite, kao i usluge frizeraja i šnajderaja.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da su cijene smještaja i usluga za korisnike različite u odnosu na kategoriju. Smještaj na palijativnom odjeljenju koštaće 550 eura, a na odeljenju za gerijatriju 400 eura.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci