Napraviće digitalni snimak mosta na Moštanici

Opština Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 23.02.2023. u 07:55
Digitalizacija kulturnog nasljeđa je od ključnog značaja za očuvanje, obnovu i promociju kulturnih dobara, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i profesora Univerziteta Zapadna Atika iz Atine Vasiliosa N. Pagunisa.

Iz Opštine je saopšteno da dolazak Pagunisa u Nikšić i cilj planirane istraživačke akcije, predstavlja podršku zaštiti, konzervaciji i promociji mosta na Moštanici, kamene građevine iz rimskog perioda.

„Snimanjem mosta i objavom rezultata u naučnoj publikaciji, Nikšić će dobiti zasluženu promociju kao značajno kulturno-istorijsko mjesto i u većoj mjeri privući stručnu i naučnu javnost, ali istovremeno i postati atraktivniji u turističko-kulturnom smislu. Zbog toga će biti napravljena geometrijska dokumentacija mosta korišćenjem zemaljskog 3D skeniranja, uz prisustvo stručnog lica iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara“, navodi se u saopštenju Opštine.

Kovačević je kazao da će na ovaj način nikšićki mostovi, najznačajniji kulturno-istorijski spomenici, koji potiču iz različitih vremenskih epoha i imaju veliki značaj za istoriju i turizam, dobiti adekvatnu prezentaciju u evropskim publikacijama i time biti predstavljeni na pravi način široj javnosti.

„Ovim digitalnim snimanjem pokazujemo zreo i odgovoran odnos prema našoj istoriji i kulturi: ne samo što promovišemo našu kulturno-istorijsku baštinu nego je i čuvamo, doprinoseći tako razvoju turističkih potencijala, privrede i kulture Nikšića“, poručio je Kovačević.

Iz kabineta predsjednika naveli su da se profesor Pagunis zahvalio Kovačeviću na prijemu i rekao da je hitno potrebno da se napredne digitalne tehnologije u najvećoj mjeri iskoriste za dokumentovanje i digitalnu dostupnost kulturnog nasljeđa zapadnog Balkana.

„Samo oko 10 odsto evropske kulturne baštine je digitalizovano, a digitalizovanim resursima još uvijek nedostaje vidljivost, posebno preko nacionalnih granica. Osim toga, bogata kulturna baština Evrope suočava se sa sve većim rizicima od prirodnih katastrofa i od drugih načina ugrožavanja. Kako bi riješila ovaj problem, Evropa želi da primjenom inovativnih izuma u naprednim tehnologijama digitalizacije (posebno 3D), garantuje očuvanje, ponovnu upotrebu i primjenu dokumentovanog sadržaja“, istakao je Pagunis, a navodi se u saopštenju.

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.