Narodna nošnja kao lajt motiv u kreacijama Jelene Đukanović

26754508_10210780675888640_1538636335_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.01.2018. u 07:09

Nikšićanima i široj publici poznata je kao modna kreatorka, Jelena Đukanović danas je direktorica JU „Muzeji i galerije“.

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu – katedra tekstila, magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – vajarski odsjek. Autor je kostima za 22 pozorišne predstave, sedam igranih filmova, tv drame, muzičke i reklamne spotove itd.

Naša sagovornica ističe da je svoju fascinaciju tradicionalnim tekstilom i tradicionalnim zanatstvom pretočila u 14 autorskih kolekcija koje su izlagane i prikazivane u zemlji i inostranstvu.

Lijepe uspomene vežu je za kraj osamdesetih i početak devedestih, zahvaljući angažmanu na mjestu modnog kreatora u Montex-ovoj „Domaćoj radinosti“ kada je prije skoro trideset godina i u kontaktu sa pletiljama, tkaljama i veziljama sa prostora Crne Gore i Hercegovine istraživala narodne nošnje, materijale i zanatske tehnike u izumiranju.

„Nikšićki Monty je tih godina bio velika „fabrika bez krova“, kako je tada nazivana proizvodnja izuzetnih pletenih i tkanih kolekcija koje su plasirane na tržište širom Evrope“, prisjeća se Đukanović.

Potreba da se stari zanati, tehnologija i recepture u oblasti tekstila sačuvaju, održe i primjene u savremenom odjevanju je naglašena na svim Jeleninim radovima.

„Međunarodni projekat FASHION INTELLIGENCE koji afirmiše tu ideju na evropskom planu je promovisan ove godine u Italiji u Museo di Arte Contemporanea, a zatim i u nikšićkom Tehnopolisu u saradnji sa italijanskim umjetnicima i teoretičarima mode koje predvodi prof. Andrijana Popović iz Barija“, podsjeća ona.

Za narednu godinu planiran je nastavak projekta u saradnji sa Etnografskim muzejom sa Cetinja i Muzejom iz Nikšića na zajedničkom istraživanju etnologa, umjetnika i teoretičara mode.

Nikšić City navigator

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.