Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Natkriveni parking za bicikla za OŠ “Mileva Lajović Lalatović”

Alfa centar
 • Autor onogost.me
 • 26.02.2024. u 15:43
U dvorištu Osnovne škole (OŠ) ,,Mileva Lajović Lalatović" nevladina organicija "Alfa centar" predala je na korišćenje natkriveni parking za bicikla.

Parking ima 10 mjesta, metalne je konstrukcije i zaštićen od nepovoljnih vremenskih uslova.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da istaknem da je Alfa centar nastavio sa dobrim praksama posvećenosti i podrške lokalnoj zajednici u oblasti bezbjednosti saobraćaja, predajom na korišćenje natkrivenog parkinga za bicikla OŠ ,,Mileva Lajović – Lalatović” u Nikšiću. Ideja projekta je da promovišemo bicikl kao ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo, zdrave stilove života i zaštitu životne sredine za sadašnje i buduće generacije”, kazao je izvršni direktor “Alfa centra” Miloš Perović.

Istakao je da će projekat ostvariti pozitivan uticaj na školu i širu zajednicu, kroz podsticanje učenika, nastavnika i osoblja da biraju bicikl kao sredstvo prevoza do škole, čime će se, kako kaže, smanjiti gužve u saobraćaju koje su najviše primijetne na početku i završetku nastave, kao i pozitivno uticati na očuvanje životne sredine.

Perović je kazao da je realizacijom projekta i donacijom natkrivenog parkinga za bicikla započeo dugotrajni proces mijenjanja navika kod učenika, a sve u cilju unapređenja i njegovanja zdravih stilova života, bezbjednosti i ekološke odgovornosti.

“Nedostatak znanja o bezbjednom ponašanju u saobraćaju može biti ozbiljna prepreka kod učenika svih uzrasta, što dodatno otežava njihovu odluku o učestvovanju u biciklističkom prevozu, naročito kada je riječ o putu do škole. Upravo iz tog razloga zasebna projektna aktivnost je posvećena edukaciji učenika škole, na saobraćajnom času, o pravilnom i savjesnom učešću u saobraćaju, poštovanju osnovnih saobraćajnih pravila i propisa, nošenju biciklističke opreme i obezbjeđivanju pravilne vidljivosti u saobraćaju, posebno tokom vožnje u sumrak ili noću. Učenici su na času upoznati sa pravilima prvenstva prolaza, signalizacijom na putu i pravilnim postupanjem u situacijama ukrštanja sa drugim učesnicima u saobraćaju. Ovakvim i sličnim aktivnostima ćemo otkloniti strah i ohrabriti učenike da se upuste u vožnju ovim alternativnim prevoznim sredstvom”, kazao je Perović.

Održan je i saobraćajni čas o osnovnim pravilima i propisima za bicikliste, a osim predstavnice “Alfa centra” Vladane Mitrović, govorili su i Ana Petrović Njegoš iz Biciklističkog kluba „Perun“ kao i predstavnici Uprave policije.

Natkriveni parking za bicikla izrađen je u sklopu projekta ,,Biciklom u školu”, koji je podržan od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.
  Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.