Ne jenjava podrška Sofiji: Juče studenti, danas gimnazijalci!

20171117_113132
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 17.11.2017. u 12:58

Učenici Gimnazije „Stojan Cerović“ još jednom su pokazali svoje veliko srce i spremnost da pomognu onima kojima je to potrebno.

Tako su danas na velikom odmoru, slanjem SMS poruke 14 na 14543, podržali našu sugrađanku, četvorogodišnju Sofiju Šušić, koja boluje od izuzetno rijetkog oboljenja u razvoju mozga – lisencefalije.

Kako je podsjetila predsjednica đačkog parlamenta Nađa Stolac, nakon pridruživanja februarskom Teletonu, odlučili su da na isti način daju svoj doprinos i u ovoj borbi.

„Odlučili smo da to odradimo na neki neobičan način za nas i za naš grad tako što smo skupili sve đake i profesore u holu škole i zamolili ih da zajedno pošaljemo poruku na 14543. Isto to je bilo i danas, poslali smo 14 za Sofiju Sušić. I ove godine je odziv bio veliki i smatram da više od 1.000 đaka, zajedno sa profesorima, kad pošalju poruku to i nije mala stvar i mislim da svi znaju koliko smo mi danas dali. Iako je to nekima malo, drugima znači jako puno i smatram da je od velike koristi“, kazala je ponosno ona dodajući da učenici te škole pokušavaju da raznim vannastavnim aktivnostima uključe što više ljudi u slične akcije.

Andrija Knežević, učenik trećeg razreda i član đačkog parlamenta, osvrnuo se na pomoć porodici Bubanja koju su pružili nikšićki gimnazijalci, ali i na ostale humanitarne aktivnosti.

„Takođe smo imali turnir u fudbalu. Ulaznica za turnir bila je nešto od slatkiša i sve što smo prikupili, u društvu pobjednika, odnijeli smo djeci koja borave u Dnevnom centru“, podsjetio je on.

Podrška od profesora nije izostala ni danas, pa je profesorica i koordinatorka đačkog parlamenta Olja Vukotić istakla da veliki dio ideja dolazi od učenika i „parlamentaraca“, te je tako slučaj i sa današnjom.

„Kada su djeca čula da se prikuplja pomoć za devojčicu Sofiju, odmah su došli sa idejom da i mi možemo da učestvujemo u tome i evo danas smo to i realizovali. Navikli smo već na ovakve vrste pomoći i mislim da je zaista najbolja, neka koja priliči njima. Nije neko veliko izdvajanje, a oni zaista učestvuju i sve to bude na jednom lijepom nivou bez uplitanja nekih drugih faktora, osim naravno djece i njihovih donacija“, objasnila je ona dodajući da se u toj školi spremaju za razne aktivnosti u narednom periodu.

„Sljedeće nedelje ćemo organizovati maskenbal, samo da još utvrdimo koja će tema maskenbala biti, onda će biti Nedelja borbe protiv side početkom decembra, nešto ćemo i pred Novu godinu organizovati, tako da imamo svakog mjeseca po neku akciju. To sve njihove ideje, mi samo realizujemo i tu smo da im pomognemo da to iznesu“, zaključila je ona.

Sofija Šušić se, pored lisencefalije, bori i sa Westovim sindromom koji spada u najteže oblike epilepsije i ona još uvijek ne govori, ne može samostalno da sjedi. Do dan danas traje borba roditelja da uz naporan rad, rehabilitacije i tretmane ova hrabra djevojčica napravi svoj prvi korak. Za tretmane na klinici “Vukov Centar” u Novom Sadu i odlazak na liječenje metodom presađivanja matičnih ćelija na privatnoj klinici “Liv hospital” u Turskoj potrebno joj je 40.000 eura, a trenutno je, prema podacima Fondacije, sakupljeno 16838.75 eura.

Sofiji možete pomoći tako što ćete ukucati 14 i poslati SMS na 14543, kao i uplatom na žiro račun 520-14661-33 ili devizni račun 520042000000864379.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.