Savjet za građansku kontrolu rada policije: Neselektivna upotreba suzavca na proslavi Dana državnosti u Nikšiću nema opravdanja

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 25.11.2022. u 08:32
Naročito je teško opravdati neselektivnu upotrebu sredstava poput bacanja suzavca u okolnostima u kojima okupljeni na prijavljenom skupu i slučajni prolaznici ne mogu biti razdvojeni – jedan je od zaključaka Savjeta za građansku kontrolu rada policije, po pritužbama žrtava brutalne policijske intervencije 13. jula u Nikšiću, kada je na Trgu slobode organizovana proslava Dana državnosti i Dana antifašističkog ustanka u Crnoj Gori.

Postupanje policije u Nikšiću ocijenili su kao neprofesionalno i povredu prava građanki i građana koji su podnijeli pritužbe.

Savjet je postupio po pritužbama M. S, S. L, A. B. i M. M. iz Podgorice, te S. S, S. P, J. M, Z. S. i B. P. iz Nikšića, a jedan od zaključaka je i da su policijski službenici dužni da poštuju i štite osnovna ljudska prava i slobode, posebno kada razmišljaju o upotrebi sile bilo koje vrste.

Građani i građanke u pritužbama su optužili policiju za prekoračenje ovlašćenja, jer je policija prema njima ispalila suzavac, iako nijesu remetili javni red i mir na bilo koji način. Ukazali su i da policija nije izdala naređenje ili ih upozorila da napušte lokaciju.

Podnosioci prijava naveli su da su bili uznemireni, poniženi, omalovaženi, te da je došlo do povrede njihovog dostojanstva, prava na zakonito i mirno okupljanje i nepotrebno ugrožavanje zdravlja, o čemu su priložili dokumentaciju.

Od Savjeta su, pored ostalog, zahtijevali da provjeri da li je policija propuštanjem preduzimanja blagovremenih i dovoljnih mjera ugrozili sigurnost kada su dozvolili izgrednicima, kao kontrademonstrantima, da se približe i ostvare kontakt sa građankama i građanima koji su slavili praznik i naruše javni red i mir u većem obimu.

Iz Centra bezbjednosti Nikšić, kako se navodi u dokumentu Savjeta, odgovorili su da je skup bio prijavljen, da ga je organizovao Forum „Luča“, povodom Dana državnosti, a da je preko društvenih mreža najavljena „tzv. autokolona sa trobojkama povodom proslave Dana ustanka“ koja nije prijavljena.

“Navedenog dana, na Trgu slobode došlo je do narušavanja javnog reda i mira i napada na policijske službenike, pa su policijski službenici u cilju sprečavanja napada na policiju i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, uz poštovanje svih zakonskih procedura, upotrijebili sredstva prinude – hemijska sredstva “,  odgovorili su iz CB Nikšić.

Naveli su i da su „grupama građana“ izdavali upozorenja i naređenja da se udalje.

Saopštili su i da je suzavac upotrijebljen „prema grupama građana koji su čašama, flašama, kamenicama i drugim predmetima gađali“ policiju.

Savjet je u zaključcima konstatovao da su „policijski službenici u svakom trenutku dužni da poštuju i štite osnovna ljudska prava i slobode, posebno kada razmišljaju o upotrebi sile bilo koje vrste“ i „da upotreba hemijskih sredstava za rasturanje prijavljenog skupa zahtijeva posebno opravdanje“.

Podsjećaju i da „upotreba suzavca mora podlijegati jasnim pravilima“, te da „mora postojati i sistem koji garantuje adekvatnu obuku osoblja zaduženog za sprovođenje zakona, te kontrolu i nadzor nad tim osobljem tokom demonstracija“.

“Kao i djelotvorno ex post facto razmatranje neophodnosti, srazmjernosti i razumnosti bilo kakve upotrebe sile, posebno protiv osoba koje ne pružaju nasilni otpor”, piše u zaključcima.

Savjet je ukazao i da „suzavac spada u neselektivna sredstva prinude pa ga, kao takvog, nije bilo moguće primijeniti isključivo ‘prema grupama građana koji su čašama, flašama, kamenicama i drugim predmetima gađali policijske službenike’, već jedino prema svim okupljenim građanima, bez obzira na to da li su stvarno kršili javni red i mir“.

Ocijenili su i da Uprava policije „nije, na nedvosmislen način, obrazložila opravdanost upotrebe hemijskih sredstava“.

“Nesprečavanjem organizacije kontraskupa na mjestu održavanja prijavljenog skupa došlo je do bezbjednosnog propusta Uprave policije koji je doprinio narušavanju javnog reda i mira “,  kategorični su u ovom nezavisnom tijelu, uz upozorenje da je „Uprava policije dužna da prevenira i sankcioniše svaki govor mržnje na javnim okupljanjima, poput skandiranja sa konotacijama vjerske i nacionalne mržnje“.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
  Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.