Nikšić kroz istoriju: Har Mušovića

14627751_10154033607251849_1682814651_n
Kolekcija B. Roganović
  • Autor onogost.me
  • 09.10.2016. u 06:33

Izgradnjom donjeg i gornjeg grada, za vrijeme Turaka, počelo je dosaljevanje i turskog stanovništva u novopodignuti grad Nikšić, koji su u bedemima donjeg grada sagradili svoje kuće. 

Međutim, kako je prostor donjeg grada vremenom bio mali oni su počeli podizati kuće i u polju izvan zidina grada. Tako se turski Nikšić sastojao iz grada (donji i gornji grad) i varoši, dok se sama varoš dijelila na mahale i to: Mušovina, Hercegovačka, Podgorička, Spuška, Kučka, Piperska, Ferizovića i Grudska mahala.

U mahali Mušovina koja je i dobila ime po Mušovićima kao najdominantnija zgrada ne samo ove mahale već i šire bio je har (dvor) Mušovića. Petar Šobajić je u svojoj knjizi „Nikšić – Onogošt“ iz 1938. godine dao najbolji opis ove mahale. „Begovska kuća Mušovića stanovala je u Popima sa južne strane grada. Ranije sam rekao da su Mušovići početkom 18. vijeka silom zaposjeli stare zgrade onogoške mitropolije u Popima i pretvorili ih u svoje hareme.

Glavni konaci kapetana Mušovića nalazili su se u velikoj kuli od lijepo tesanog kamena, glavnoj zgradi negdašnje mitropolije, koja i sada stoji pri kršu raskrivena. U toj kuli bio je har (dvor) Mušovića, koji često pominju narodne pjesme, kako su se okupili Turci „na široku haru Mušovića“ oko kapetana na selo ili dogovore. Uz stare zgrade Mušovići su podigli i nekoliko novih, i sve su njihove kuće bile s obje strane puta što vodi kroz Pope, i to s desne strane puta, pri kršu, stanovalo je uže bratstvo Hamzagići, a s lijeve strane Mehinagići. U prvoj polovini prošlog vijeka u glavnoj zgradi mitropolije živio je Omer-beg Mušović. A ona dugačka kuća na spratu sa druge strane, pri glavicama, u kojoj se i sad stanuje, bila je Arslan-bega Mušovića“. Pri padu Nikšića u Popima je živjelo desetak domova ove begovske porodice. Njive od Popa do Mrkošnice držali su oni i zvale su se „Mušovića bašte“. Na glavicama iznad Popa su šančevi Mušovića, podignuti za odbranu grada sa te strane. Pored Mušovića u Popima su stanovali i Slijepčevići (Dizdarevići). Njihovih 5-6 kuća bile si pri kršu ispod crkvine Rončevića.“

O haru Mušovića pisala je i „Politika“ u tekstu „Har Mušovića u Nikšiću“ od 24.03.1938. godine, gdje se kaže da je har bio prva četvorspratnica u Crnoj Gori i da se u toj zgradi nalazio stan i harem kapetana Mušovića, upravnika Nikšića. Dalje se navodi da su “Mušovići upravljali Nikšićem dok je bio pogranični kraj prema Crnoj Gori i njihovo junaštvo i gospodstvo bilo je čuveno, mada su bile velike zloće. Danas har predstavlja ruševine, a četvrti sprat i ne postoji. Inače, ostali djelovi ove kamene građevine još uvijek su dobro očuvani.”

Fotografije iz moje kolekcije govore da je ona bila tu, istina oronula, sve negdje do kraja tridesetih godina. Danas zgrade hara Mušovića više nema.

Boško Roganović

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.