Nikšićani se najviše žalili na rad lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Filozofskog faulteta…

67107480_2895338677159698_3268267724807077888_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 19.07.2019. u 12:46

Tokom tri dana boravka u Nikšiću predstavnici Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore sreli su se sa oko 550 građana, a kako su nam saopštili najviše pritužbi je bilo na rad organa lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Filozofskog fakulteta, a pritužbe nijesu izostale ni na rad bolnice i Gimnazije.

“Pored ovih institucija, kada smo izašli vidjeli smo puno pasa lutalica, a znamo da smo imali već jednu preporuku za rešavanje tog problema, pa smo iskoristili naše razgovore sa glavnim administratorom u Opštini kako da se taj problem riješi. Opet smo ih podsjetili na našu preporuku i da je to isto jedan od važinih problema koje treba rešavati”, kazala je zamjenica Zaštitnika za ljudska prava i slobode Zdenka Perović i pohvalila napore Opštine da se određena pitanja rešavaju.

Iako su posle četiri godine posjetili Nikšićane, Perović je istakla da su ovoga puta promijenili metodologiju, što je podrazumijevalo da izađu na teren kako bi se što više približili građanima i upoznali ih sa radom i nadležnostima Institucije.

“Podijeli smo naše brošure, razgovarali sa njima, objašnjavali šta mogu da dobiju od naše institucije, ostavili smo im i formulare i obrasce za pritužbu. Imamo dvije mobilne ekipe koje su prišle građanima, koje su došle u njihovo mjesto boravka. Obišli smo devet subjekata, da ih upoznamo sa nadležnostima Zaštitnika institucija, sa uslugama koje mi njima možemo da pružimo i prosto da vide kakve benefite mogu da izvuku iz rada naše Institucije, da unaprijedimo život građana zbog čega smo i osnovani“, kazala je Perović danas u Tehnopolisu.

Iako još uvijek ne mogu da daju bilans stanja „Dana Zštitnika“, Perović je kazala da su zadovoljni efektima  boravka već sad.

„Konkretno u Tehnopolisu obratilo se jedno dvadesetak građana, bilo je tu puno razgovora o njihovim problemima, puno pravnih savjeta, upućivanje  na neka druga pravna sredsta gdje se oni mogu bolje i brže informisati da ostvare svoja prava. Potpuniji bilans našeg boravka ćemo tek vidjeti u narednim danima kad počnu poštom da stižu pritužbe“, ocijenila je Perović.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.